Des dels territoris maputxes a la UAB amb el CELAB

El passat 30 de novembre el CELAB (Colectivo de Estudios Latinoamericanos de Barcelona) organitzava una xerrada a la Sala Annexa a l’Hotel d’Entitats. Des del Centre de Recursos ens vam apropar a escoltar-les.

La ponència va ser impartida per Miguel Leone, investigador que es troba realitzant una tesi sobre la resistència maputxe i la criminalització de la demanda territorial al Wallmapu (el nom que reben els territoris ancestrals del poble maputxe, reconeguts pel dret internacional).

Leone explicava a la xerrada la relació entre els Estats en què es troben geogràficament els maputxe i aquests pobles, tot emfatitzant que les “polítiques indigenistes” contradiuen les polítiques públiques, que han de respondre a les necessitats de la població. L’investigador apunta a les polítiques directament repressives que Estats com Xile apliquen sobre els maputxes, obligant a altres formes d’acció col·lectiva per part d’aquests pobles per tal de resistir la violència física i simbòlica que viuen en els propis cossos.

Esdeveniments com els del CELAB son crucials per entendre els processos socials i polítics d’altres contextos grogràfics, amb els que de manera més o menys directa ens hi relacionem des d’aquí, tot i que semblin llunyans.

A continuació us compartim la xerrada a YouTube. La recomanem molt!

Aprofitem la menció a la xerrada del CELAB per a recordar de l’existència d’aquest col·lectiu de formació i investigació de la Universitat. Organitzen xerrades, presentacions de llibres, i difonen notícies diverses sobre els temes dels que parlen. Feu-hi un cop d’ull!

“El Colectivo de Estudios Latinoamericanos de Barcelona agrupa a investigadores dedicades a debatre i compartir els diversos contextos socials de Llatinoamèrica i la seva relació amb la resta del món.”

(Imatge extreta d’un cartell del col·lectiu. El quadre és de Pareja, 1923)

Podeu seguir el que comparteixen i el que fan a través de les seves xarxes socials, les deixem a continuació.

Fins la propera!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s