Xerrada amb la Relatora Especial de les Nacions Unides sobre la situació a Palestina

Com a Xarxa d’Universitats per Palestina, que inclou professors de la UAB i UAB Acció per Palestina, han organitzat una conferència que anirà a càrrec de la relatora especial de les Nacions Unides sobre els territoris palestins ocupats, Francesca Albanese.

Parlarà simultàniament a universitats de tot l’Estat espanyol, i a la UAB es retransmetrà des de la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia el dimecres 10 d’abril a les 12:00h.

Després de la conferència es farà una reunió oberta a tota la comunitat universitària per estudiar possibles accions de suport a la lluita palestina des de la UAB.

Qui és Francesca Albanese?

Albanese és una acadèmica Italiana i assessora principal sobre migració i desplaçament forçat de l’organització Renaixement Àrab per la Democràcia i el Desenvolupament (ARDD). Ha publicat extensament sobre la situació legal a Israel i l’Estat de Palestina, i imparteix classes i conferències regularment en dret internacional i desplaçament forçat a universitats europees i àrabs. Ha treballat com a experta en drets humans per a l’Oficina de l’Alt Comissionat per als Drets Humans de les Nacions Unides, i per a Unrwa, l’Agència de Treball i Socors per als Refugiats de Palestina, ha escrit un llibre “Els refugiats palestins en el dret internacional” i va ser testimoni de guerres a Gaza el 2008, 2012, 2014, 2021, 2022… Des de fa un any i mig ha supervisat, documentat i informat sobre “les brutalitats, indignitats i humiliacions diàries a les quals els palestins estan sotmesos sota l’ocupació israeliana que és” completament il·legal”.

Recentment, Albanese va explicar que sota el dret internacional l’ocupació no pot durar a perpetuïtat, no s’ha d’utilitzar per a la colonització i no ha d’utilitzar l’apartheid. “Però encara no he vist mai en tots aquests anys la ferocitat que veig desfermant-se contra una població civil, que està atrapada en 365 quilòmetres quadrats de terra, la meitat dels quals són nens”. El maig passat va assumir el càrrec de relatora especial sobre la situació dels drets humans als territoris palestins ocupats des del 1967 i fins ara no ha tingut l’oportunitat de presentar les seves conclusions al Consell de Seguretat de l’ONU. Francesca ha guanyat molta notorietat per la seva trucada reiterant als membres de l’ONU a posar sancions i un embarg d’armes a Israel així com acusar a Israel del crim de genocidi.

El dret a resistir

La neteja ètnica no és cap novetat. Ha passat durant la Nakba o catàstrofe palestina, entre 1947 i 1949, acompanyant l’establiment de l’estat d’Israel, i l’any 1967. S’ha anat desenvolupant de manera constant al territori palestí ocupat per la confiscació de terres dels palestins i els desplaçaments forçats del poble palestí , aterrint-los, revocant els permisos de residència, destruint habitatges i escoles. Aquest abús de poder per part de l’estat israelià ha estat ben documentat per les organitzacions de drets humans israelianes, internacionals i palestines, així com per l’ONU. No obstant això, no s’han pres sancions ni boicots estatals, dignes de menció, per garantir el respecte del dret internacional. “Els països occidentals, el Nord global tenen grans responsabilitats”, va dir Francesca Albanese. “Però on són la resta? On són els països africans, on són els països asiàtics, on són els països àrabs? Va advertir del moviment en la direcció oposada: “Ara veiem que fins i tot la solidaritat amb el poble palestí sota ocupació procedent de la diàspora, d’activistes internacionals o de les comunitats jueves ha estat anul·lada”.

L’últim informe de la relatora especial sobre la situació dels drets humans als territoris palestins ocupats introdueix un nou llenguatge jurídic i vocabulari d’empresonament i explica com Israel, en “tractar els palestins com una amenaça col·lectiva, erosiona la seva protecció com a “civils” segons el dret internacional, els priva de les seves llibertats fonamentals i expropia la seva capacitat d’unir-se, autogovernar-se i desenvolupar-se com a organització política”. Així Israel pot impulsar el seu projecte de colonització. “Això ha consolidat la segregació, la submissió, la fragmentació i, en última instància, la despossessió de les terres palestines i el desplaçament forçat dels palestins. Destinat principalment a assegurar l’establiment i l’expansió de colònies, aquest sistema ofega la vida palestina i soscava l’existència col·lectiva dels palestins”, conclou l’informe.

A una entrevista recent, Albanese va parafrasejar en John. F. Kennedy dient que aquells que fan impossible la resistència pacífica fan inevitable la resistència violenta. També a un informe anterior, va subratllar que “la il·legalitat de l’ocupació d’Israel no es pot posar remei, ni humanitzar, reformant algunes de les seves conseqüències més brutals”. A més, el dret internacional obliga els estats a “no contribuir ni aprovar l’apartheid colonial d’Israel, que criminalitza els palestins per (re) reclamar o negar-se a renunciar al seu dret col·lectiu a existir com a poble, i actuar per complir totes les condicions que permetin el Poble palestí per fer realitat els seus drets, inclòs el seu dret inalienable a l’autodeterminació”.

Leave a Reply