Fent serigrafia 2022-2023

L’any 2022 l’equip del Centre de Recursos va tenir la idea d’engegar un petit projecte de serigrafia per als col·lectius de la UAB. Així va ser com vam dur a terme un primer taller tècnic de formació al Centre amb dos experts serigrafiadors d’ARTS Can Batlló (Sants, Barcelona).

Gràcies al taller dels experts, les estudiants i els tècnics de Dinamització Comunitària vam aprendre a fer serigrafia. Després de crear el manual base, de muntar de manera “casolana” el braç de fusta per a estampar, i d’adquirir els materials necessaris (laques, emulsió, racleta, raedera… i més que trobareu al manual!), ens vam posar mans a l’obra!

Després d’unes quantes samarretes i bosses, hem fet algunes anotacions que cal tenir en compte a l’hora de plantejar-se fer serigrafia.

Sobre l’EMULSIÓ: no ens passem de quantitat! Cal fer mínim unes tres passades amb la raedera (l’instrument que té l’Uriel a la mà) per extreure els excessos.

ASSEQUEM BÉ l’emulsió. NO té perquè ser amb un assecador. Si es fa amb temps, es pot deixar a l’aire que s’assequi amb unes hores (així també estalviem energia!).

Procurem tenir una bona galleda aprop per emmagatzemar l’aigua, ja que la podrem reutilitzar durant diferents moments del procés.

Sobre l’EXPOSICIÓ a la llum, sempre depèn de la potència del focus i de la distància entre el focus i el marc.

Sobre l’ESTAMPACIÓ, quan els dibuixos son més petits (com el fanalet del Club Asiàtic), no ens hem de passar amb la pintura. Amb una passada amb la racleta en tindrem prou. Si en fem més d’una, que sigui EN UNA SOLA DIRECCIÓ.

Amb l’aigua utilitzada per a netejar l’emulsió després de l’exposició a la llum podem deixar el marc uns 10 minuts ESTOVANT-SE. Al Centre de Recursos disposem de galledes per a acumular l’aigua que es pot reaprofitar durant el procés de serigrafiar.

D’aquesta manera, l’emulsió surt abans, i també estalviem més aigua.

A continuació us deixem un recull dels col·lectius que han fet serigrafia enguany! Estem molt contentes!

Imatges proporcionades per ASTRO UAB, un col·lectiu que enguany també ha aprofitat el recurs de la serigrafia.

Samarretes pel CRUAB amb molt d’estil

El Club Asiàtic també es va animar a fer serigrafia!

L’Assemblea de Ciències i Biociències també es va animar a fer serigrafia per a la Setmana de la Ciència Crítica.

Comifestes Medicina també van utilitzar el recurs de serigrafia. Tot anava bé fins que ja no van poder fer-ne més :`)