[ENTREVISTA]: Nou col·lectiu “Acció per Palestina”

Bon any a totes!! Estem molt contentes de tornar a estar per aquí i esperem que aquest any ens pogueu llegir molt i molt ! 🌞

Avui us deixem amb una entrevista que hem fet al nou col·lectiu de la UAB “Acció per Palestina”. Si l’entrevista us sembla interessant i teniu ganes de contactar amb ells, us deixem les seves xarxes aquí.

Com i per què va néixer el vostre col·lectiu? 

El nostre col·lectiu va néixer per un sentiment de ràbia. Fa anys que existeix aquesta injustícia, però no se’n parlava. Nosaltres hem volgut fer presència a la universitat compartint i reivindicant aquesta lluita.

Per altra banda, hi ha molta complicitat per part de les nostres institucions amb l’Apartheid d’Israel incloent Catalunya, on hi ha una companyia que produeix material que s’utilitza per fabricar fòsfor blanc, aquest serveix com a arma de guerra per Israel. També hi ha molts enllaços entre universitats i institucions catalanes i israelianes i, en contra, molt poca solidaritat amb els palestins.

Lluís: Per experiència pròpia sé que a Anglaterra a cada universitat hi havia un comitè de solidaritat amb Palestina i em semblava molt important crear-ne un aquí. Érem conscients d’aquesta necessitat abans d’iniciar-se la nova massacre.

I entre vosaltres us coneixíeu d’abans? 

Ens vam conèixer gràcies el comitè per Palestina iniciat per diferents col·lectius de la universitat. Després vam decidir crear Acció per Palestina, entitat que no pretén estancar-se només amb la massacre actual sinó també informar i contextualitzar la lluita palestina des dels seus inicis fins a aconseguir una Palestina lliure amb tots els drets.  

Quina és la lluita que hi ha al darrere d’aquest col·lectiu? 

Primer de tot volem exposar que el que està fent Israel és il·legal, està ocupant un territori que no li pertany. Després de la II Guerra Mundial, l’ONU va donar a Israel cert territori en el qual havien d’estar-se sense passar-se de la frontera, això no obstant, des del 1948 Israel s’ha expandit provocant que els palestins perdessin les seves terres. Pels israelians, els palestins que han continuat vivint en territori conquistat han estat considerats inferiors i han estat vivint moltes injustícies. No tenen accés a recursos propis, tampoc tenen el control de les seves importacions i exportacions i només Israel decideix quan i com entra el menjar, un exemple de molts. En definitiva, no tenen manera d’autogovernar-se.

La nostra principal lluita és aconseguir que es reconegui a Palestina com un estat independent tal com hauria de ser. Hi ha gent que busca que Israel desapareix-hi totalment, però nosaltres no busquem això, només volem acabar amb les injustícies, sense superioritats.

La lluita no és nostra, és dels Palestins. Nosaltres seguim la lluita i les demandes del poble palestí. No és la nostra posició la de dir quina és la solució, això és tasca seva i nosaltres estem com a solidaritat. D’acord amb això, hi ha tres demandes del moviment BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) liderat per organitzacions, moviments estudiantils, sindicats, partits polítics i associacions palestines: 

  • Dret a tots els refugiats palestins a tornar a les seves terres. ¾ parts de la seva població encara viu com a refugiat fora de palestina.  
  • Fi de l’ocupació. És una ocupació il·legal reconeguda per la ONU.  
  • Drets iguals per a tots els palestins. No hi ha igualtat a Palestina ara mateix, ja sigui pels palestins que viuen a Israel, Cisjordània, a Gaza o on sigui, no tenen els mateixos drets que els israelians.  

Quines activitats heu dut a terme ja a la universitat? 

Hem convocat manifestacions, ens hem reunit diverses vegades a la Cívica en format obert, hem fet pancartes… Però a causa de l’emergència de la situació hem estat centrats a adherir-nos a convocatòries més grans.

Actualment, tenim feta una demanda a la universitat per conèixer quines són les relacions que té la nostra universitat amb les institucions d’Israel. Aquesta demanda l’hem posada amb l’ajuda del col·lectiu Prou Complicitat, organització de nivell autonòmic solidària amb Palestina. Volem fer una campanya més gran per aconseguir trencar amb la complicitat o, almenys, declarar la universitat espai lliure d’Apartheid. Es va assolir l’any 2015 gràcies al moviment BDS. Ja hi ha un precedent i ja hem començat a treballar per a tornar-ho a fer, més i millor.

Quines coses teniu pensades fer? 

Volem fer un mural a la UAB molt visual, perquè tristament hi ha molta gent que no sap el que està passant. Coneixem un muralista palestí i ens agradaria que fos ell l’autor del mural. Volem donar informació d’una manera no violenta, explicar el que està passant i remarcar que aquest conflicte no va començar el 7 d’octubre. Volem anar més enllà de la massacre actual informant a la gent del context Palestina-Israel anterior a aquesta data.

El nostre temps és limitat perquè som estudiants, però creiem que és important enviar el missatge de diferents maneres i l’art és una molt bona eina per aconseguir-ho, també és una forma de reivindicar-nos i lluitar de forma no violenta i fer arribar el missatge que només lluitem per a poder viure en pau.

Quins són els objectius del col·lectiu? 

L’objectiu al final és aconseguir parar la massacre i la injustícia i que els palestins puguin tornar a les seves terres, evidentment som conscients que aquest objectiu està fora del nostre abast, però sí que ens podem proposar objectius més accessibles com:

  • Fer el mural
  • Aconseguir que la universitat es posicioni com a espai lliure d’Apartheid tal com ho va fer el 2015, i que trenqui amb les relacions institucionals i universitàries israelianes.

Hem de ser realistes i assumir que no tenim tot el temps del món per fer-ho. Per això creiem i volem aconseguir aquests objectius al llarg d’aquest curs.

Teniu recolzament per part d’algun col·lectiu de la UAB o de fora? 

Dins la UAB hem treballat conjuntament amb UMUAB (Universitaris Musulmans), ens estem donant suport mutu i, per la seva banda, estan fent activitats per aconseguir recursos pels palestins. Per altra banda, OJS (Organització Juvenil Socialista) ens van contactar per a participar en una de les seves xerrades dins del Comitè per Palestina.

Esperem que us hagi agradat l’entrevista, nosaltres estem encantades amb aquest nou col·lectiu. Ens veiem en breus!

Leave a Reply