El sindicat d’estudiants FNEC torna a la UAB

El sindicat d’estudiants Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) torna a la UAB i s’inscriu a elDirectori. Els vam fer una entrevista perquè ens exposessin la seva proposta, i us la portem aquí perquè els conegueu.

Què és el que feu, des de FNEC? Quin és el vostre objectiu? 

La FNEC (Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya) és un sindicat d’estudiants nascut l’any 1932 amb l’objectiu de treballar per una universitat de qualitat, moderna i catalana. Amb la refundació després de la llarga nit del franquisme amb la figura del nostre president honorífic Joan Vicenç Foix, es va refer el pont imprescindible entre el jovent noucentista del principi del segle XX i nosaltres. Ens cal ser dignes d’aquest llegat i continuar la tasca de construir Catalunya

El nostre objectiu és contribuir a fer de la UAB, com ja fem en altres universitats, una universitat capdavantera des de la catalanitat. Reivindiquem la nostra llengua com a mitjà per arribar i participar de la cultura universal. Alhora, entenem que només podem construir un país elevat i lliure generant les condicions necessàries perquè el seu jovent s’instrueixi i es conegui. Això és el que volem que sigui la FNEC: un espai de coneixença i de formació del jovent nacionalista ensems amb una eina política per treballar per la universitat que volem.

A quin públic voleu arribar? Com ha de ser un integrant del FNEC?

El membre de la FNEC és un jove que vol lluitar per la llengua catalana i per una universitat de qualitat.

FNEC té un llarg trajecte dins i fora de la UAB, com és que heu tornat a l’autònoma?

Tot el jovent català és imprescindible. No podem permetre’ns no ser-hi a l’Autònoma.

Què us va impulsar a crear aquest col·lectiu?

Va coinicidir que un seguit d’estudiants de la UAB ens vam posar en contacte amb la FNEC en poc temps. A partir d’aquests vam començar a treballar.

Quina és la vostra estructura? Com us organitzeu?

La FNEC és una federació composta pels nuclis de cada universitat, que som autònoms (UPF, UB, UPC, URL i UAB). Cada nucli té un coordinador escollit en votació i, a partir d’aquí, s’estructura segons les seves necessitats, la seva mida, etc. En el nostre cas, tenim responsables per àmbits. A escala nacional, l’òrgan executiu és la Coordinadora, formada pel president i el seu govern, que és votat per la militància, i per cada coordinador de cada nucli.

Teniu alguna activitat planejada al campus?

De moment hem realitzat encartellades pels volts de Sant Jordi i hem fet cafès i trucades amb estudiants de l’Autònoma per teixir complicitats, conèixer les inquietuds i necessitats dels estudiants i fer coneixences. Tenim previst de fer una conferència sobre el català a les universitats i a l’acadèmia aquest maig. Aviat difondrem la data.

Vull esmentar la bústia de queixes lingüístiques, una gran aposta de la FNEC per denunciar les vulneracions amb què ens trobem els catalans a les aules.

Teniu altres projectes fora de la universitat?

A banda de l’agenda de cada nucli, a escala nacional es mouen moltes coses. Vull esmentar la bústia de queixes lingüístiques, una gran aposta de la FNEC per denunciar les vulneracions amb què ens trobem els catalans a les aules. Enguany, també, per exemple, s’està treballant molt en l’agenda cultural de la FNEC, amb sortides, excursions, xerrades, etc. per als militants per enfortir la vessant de formació amb què estem compromesos. També farem la primera escola d’estiu aviat.

A causa de la nova situació de la Covid, com teniu pensat fer-vos conèixer?

Això ha estat un gran inconvenient. Qualsevol acte presencial que teníem pensat de fer al Campus ha quedat descartat a curt termini com a mínim. Tanmateix, com amb tot, s’acaben trobant altres vies. Amb els contactes amb estudiants, hem realitzat un ritme de videoconferències molt més alt del que ens pensàvem, per exemple, i la conferència del maig, també, molt segurament, serà virtual.

Amb quines paraules motivaries a les estudiants de la universitat perquè vinguin a conèixer el col·lectiu?

Som en una hora greu per al país, no hi ha projecte per a l’emancipació nacional que no sigui purament retòric. Per això, ara més que mai, ens cal organitzar-nos. Necessitem que el jovent ens apleguem, ens coneguem, ens formem i treballem per la universitat. Les universitats són les institucions que instrueixen una gran part dels catalans del futur, una part imprescindible per al nostre futur. És per això que no podem permetre’ns que la qualitat ni la nostra llengua hi retrocedeixin cap pam, com tampoc no podem permetre’ns no enfortir-nos i formar-nos. Només així podrem trobar-nos preparats per a futurs embats.
Aquesta és la nostra contribució a la construcció nacional.

Si voleu més informació sobre FNEC, podeu consultar les seves xarxes:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s