#laInstantània amb Amnistia Internacional

DSC_0121.JPG

Avui #laInstantània es troba amb la Mireia, estudiant de tercer de Ciències Polítiques i el Peter que ja fa quart del mateix Grau. Tots dos són membres d’Amnistia Internacional dins de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  • Quan i com vàreu començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb Amnistia Internacional?

Peter: Jo vaig començar fa un curs, ja que vaig veure un cartell on s’anunciava una xerrada informativa d’Amnistia. No en tenia massa idea, però em cridava l’atenció, i hi vaig voler assistir.

Mireia: En el meu cas, jo ja coneixia Amnistia, però no n’he format part fins fa un any.

  • Quanta gent constituïu el col·lectiu?; Com funcioneu internament?

Actualment el col·lectiu està constituït per 5 persones. Estem en un moment que ens urgeix trobar nous activistes. Nosaltres hem decidit tirar endavant el projecte, faltava una continuïtat. Ens trobem davant un canvi generacional de persones i vam voler assumir aquesta responsabilitat i deixar també les bases per tal que l’associació pugui seguir quan nosaltres no hi siguem.

  • Quin és l’objectiu principal d’Amnistia?

Amnistia té dos vessants, la de la investigació i la de l’activisme. Mitjançant la investigació es fan informes d’algunes situacions on els drets humans s’han vist vulnerats, a partir d’enviar equips d’investigació. Aquests informes fan possible recopilar proves contundents que donin compte d’aquestes situació per tal de, posteriorment, demanar responsabilitats als diferents governs. La responsabilitat, però, s’exigeix mitjançant l’activisme, que és l’altra branca amb la qual nosaltres estem més vinculats.

Amnistia Internacional treballa pel dret a la veritat i la justícia, per la desaparició de les desigualtats i les discriminacions, abraçant un ventall de qüestions molt ampli. Per exemple, l’atenció a les víctimes d’abusos greus, la cerca de la dignitat de les persones pobres, l’abolició de la violència de gènere, combatre el comerç d’armes, l’ajuda als refugiats i exiliats, entre d’altres.

Ara bé, tot ho fa basant-se en la Carta dels Drets Humans de les Nacions Unides. És en aquest sentit que l’organització es troba més institucionalitzada.

  • Pròximament, quines activitats/accions teniu previstes?

Fem cinc accions prioritàries al llarg de tot l’any, de moment en portem dues, una la de la defensa del dret a l’habitatge i contra els desnonaments. I l’altre, la del 10 de desembre, que és la del dia internacional dels drets humans. Unes iniciatives que s’expressen en accions concretes que es pacten entre tots els membres d’Amnistia, en el nostre cas membres estudiants o treballadors de la UAB.

  • Em podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i quins altres us agradaria que milloressin?

(-) Si no estàs molt interessat en formar part d’una associació, pensem que la informació no acaba d’arribar a tothom. Costa fer arribar la informació d’una manera eficaç.

(-) Sovint, per exemple, es relaciona Amnistia amb aspectes molt concrets, i es pot pensar que deixa de banda tot el ventall de temàtiques que tenen a veure amb l’assoliment dels drets humans. No obstant, això no és així, quan t’informes i comences a implicar-te a l’associació veus que es tracten temes de tot tipus, tant de caràcter col·lectiu com individual. I que es fa un balanç entre qüestions concretes i aspectes globals.

(+) Amnistia Internacional és una ONG independent, cosa que vol dir que no es finança a partir de subvencions de l’Estat ni a través de donacions d’empreses privades, sinó que se sustenta a partir de les aportacions dels més dels més de 72.000 socis d’arreu del món. Això és positiu ja que ajuda a mantenir l’objectivitat a l’hora d’analitzar i resoldre una problemàtica.

(+) Es tracta de pensar els drets humans a tot el món, i des de la universitat. Amnistia proporciona formació en drets humans, formant-te com a activista. És a dir, ens donen eines no només per enriquir-nos intel·lectualment, sinó també per saber utilitzar aquestes eines en el nostre dia a dia i entorn més proper.

  • Breument, què li diríeu a algú per tal que vingués a Amnistia?

Amnistia t’ajuda a expandir el teu camp de visió en relació al coneixement dels drets humans, cosa que serveix per ajudar els altres però també a una mateixa. La nostra frase és “El món pot canviar, però no canviarà sol!”

Per a més informació no dubteu en seguir-nos al Facebook, donar un cop d’ull a la nostra web http://www.amnistiacatalunya.org/paginas/ o enviar-nos un mail a uab@amnistiacatalunya.org!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s