#laInstantània amb AIESEC

DSC_0016

El nou projecte #laInstantània arriba per fi a El Blog del Directori. En aquesta primera publicació ens acompanyen: el Miquel, estudiant de Genètica; el Ricard, que cursa la carrera d’ADE en anglès; i el Jordi, estudiant del Grau en Administració d’Empreses-Dret. Tots tres han volgut parlar-nos sobre la seva experiència associativa que, fins al moment, ha anat estretament lligada al col·lectiu AIESEC, integrant de elDirectori (registre del teixit associatiu de la UAB).

• Quan i com vàreu començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb AIESEC?

JORDI: Pel que fa a mi, vaig començar a formar part d’AIESEC l’octubre de 2013. En el meu cas, es podria dir que vaig conèixer l’associació a través del boca a boca, tenia molt bones referències. Enguany farà dos anys que hi sóc, i n’estic satisfet, sobretot pel fet d’haver pogut portar els coneixements teòrics assolits a la universitat al món laboral.
RICARD: Fa dos anys que formo part d’AIESEC. Per a mi conèixer cultures, i estar en contacte amb altres països era i segueix sent una de les motivacions principals per treballar amb aquesta organització.
MIQUEL: Jo vaig començar amb AIESEC l’octubre de 2014, fa un any que en formo part. Gràcies a AIESEC, en aquest temps, he pogut seguir creixent professional i personalment, col·laborant amb múltiples projectes.

• Quanta gent constituïu el col·lectiu?; Com funcioneu internament?

AIESEC és una organització internacional de joves professionals present a més de 125 països de tot el món. Ha crescut de manera exponencial en els últims anys i actualment són un total de 100.000 membres i 1.000.000 Alumnis -gent que ha passat per l’organització-. Concretament, però, a l’Autònoma fa 40 anys que es treballa i el comitè de Bellaterra està constituït per 35 persones.
Així, pot afirmar-se que AIESEC té molt pes a nivell internacional i cada vegada més a nivell espanyol.

L’organització s’estructura de manera jeràrquica. Cada persona quan entra a formar part d’AIESEC té un càrrec com a membre que està posicionat en un programa de l’organització. Després, tens la possibilitat d’anar escalant posicions, a través de molta preparació i de les votacions democràtiques.
No obstant, no ens cansem de repetir que totes les persones són indispensables per tirar endavant l’organització, el treball en equip és fonamental per a nosaltres.

• Quin és l’objectiu principal del vostre col·lectiu?

El 1948, després de la II Guerra Mundial, AIESEC neix amb l’ànim d’evitar conflictes bèl·lics i interculturals, la finalitat era aconseguir bones relacions entre països a partir de les xarxes de contacte estudiantil, que afavoreixen els llaços i faciliten el coneixement plural.

Enguany, AIESEC, segueix en aquesta línia però afegeix l’objectiu clar de fomentar el lideratge entre els joves. Cosa que esdevé possible a partir de l’oferta de pràctiques professionals en empreses que l’organització proporciona i a través dels voluntariats. Ambdues opcions es troben sota el paraigües dels Programes d’Intercanvi. Tanmateix, cal destacar també els Programes de Lideratge que AIESEC té per als propis membres.

• Pròximament, quines activitats/accions teniu previstes?

Tenim previst estar presents a la Festa Major de la UAB, a la Plaça Cívica voldrem mostrar les diverses activitats que duem a terme i quins són els nostres programes. També, comptarem amb la col·laboració de persones i membres que relataran les seves experiències.
D’altra banda, el proper 18 de novembre, hi haurà una sessió informativa organitzada juntament amb Treball Campus on es parlarà sobre els intercanvis que ofereix la UAB. “Erasmus Plus” i la “Beca Leonardo Da Vinci” tindran representació però hi haurà un espai dedicat exclusivament a presentar els programes d’AIESEC.

Val a dir que, en els darrers anys, s’ha treballat molt per teixir xarxa dins la pròpia universitat. Hi ha molt bona relació amb les diferents facultats de la universitat i, sobretot, amb la Unitat de Dinamització Comunitària. També, procurem tenir contacte directe amb el vicerectorat d’estudiants. Ens agrada que sempre que ens necessitin puguin comptar amb nosaltres així com també fer-nos conèixer dins de la Comunitat UAB.

• Em podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i quins altres us agradaria que milloressin?

(+) Hem après a confiar en nosaltres mateixos. Explotant les nostres aptituds positives i pol·lint-ne les negatives.
(+) Es generen espais que permeten plantejar-te què vols fer després de la carrera.
(+) Hem millorat la capacitat d’organització i la constància amb el treball.
(+) Hem sigut capaços de treballar l’empatia, tant per entendre les persones com per saber fer arribar la informació. Qüestions que tenen molt a veure amb el saber comunicar-se.
(+) L’etapa universitària es fa més dinàmica, hem conegut gent nova i interessant que encaixa amb nosaltres.

(-) Creiem que dins la universitat no se’ns coneix suficient. Hem de trobar noves maneres de fer-nos visibles i que la pròpia universitat ens faciliti la promoció de manera més intensiva.
(-) Es necessita disponibilitat, ja que requereix molta responsabilitat. Dins de les teves hores lliures has d’incloure el treball per al col·lectiu.

• Breument, què li diríeu a algú per tal que col·laborés amb AIESEC?

RICARD: Recordeu que podeu participar com a membres d’AIESEC o com a algú interessat/da en anar d’intercanvi, ja sigui mitjançant pràctiques o voluntariat.
JORDI: Tots els programes d’AIESEC estan destinats a aquelles persones que la vida universitària se’ls hi fa petita, massa curta o monòtona… AIESEC facilita tenir un espai per desenvolupar-se en tots els àmbits de la vida.
MIQUEL: Tothom que tingui neguit per seguir enriquint els seus coneixements acadèmics, així com per poder-los aplicar, que no dubti en venir a veure’ns al Centre de Recursos per a Col·lectius, a escriure’ns a bellaterra@aiesec.es o a seguir-nos via Facebook!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s