Agroecologia: la cura de la terra i les persones. L’Hortet de la UAB convida en Pep Espluga

L’Hortet de la UAB porta en Pep Espluga, professor de la UAB, per parlar d’agroecologia. Malgrat la pluja, s’aconsegueix fer la xerrada davant del Centre de Recursos per a col·lectius.

El Pep Espluga és un professor de la Facultat de Sociologia de la UAB. Curiosament, ens va explicar que va ser pagès professional a temps complert abans de dedicar-se a la docència i a la investigació.

Xerrada amb en Pep Espluga

Parlar d’Agroecologia no es pot fer sense tenir en compte el context social i econòmic en el que vivim. A partir dels anys 90, explicava en Pep, canvia el sistema agroalimentari i transiciona cap al que coneixem actualment: un model globalitzat i amb grans impactes ambientals també globals. S’explicava també que els consumidors son els que poden establir altres criteris de qualitat que trenquin amb el model i el plantejement actual.

Actualment a Catalunya, la majoria dels camps de cultiu pateixen tractaments químics que són responsables d’impactes ambientals

És curiós que a Catalunya, si parlem de Ramaderia Ecològica (i que per tant ha de ser extensiva) només podem fer referència a la de vedella. El porc s’alimenta de pinso, i a Catalunya no se’n pot obtenir d’ecològic i cal anar-lo a buscar a països sense cultius de blat transgènic (com, per exemple, Itàlia). Per tant, aconseguir la sobirania alimentària vol dir anar més enllà de produir amb certificacions ecològiques, que no tenen perquè indicar que els aliments venen d’aprop.

L’Agroecologia fa referència a les condicions de producció ecològica i ambientals. També té a veure amb les relacions socials. Es fixa en el dret a l’alimentació i no només en la idea de la seguretat alimentària: garantir que no hi hagi pobresa alimentària ha d’anar acompanyat amb la garantia de la producció d’aliments en els territoris on es consumeix. La idea clau és que cal abandonar la visió dels aliments com a mercaderia.

Pica-pica de l’Hortet

Seguidament, l’Hortet va preparar un pica-pica molt especial on els aliments eren:

  • De reaprofitament (alguns dels seus membres formen part de xarxes d’aliments )
  • De mercats de pagès
  • De l’Hortet!

Us convidem a seguir a l’Hortet a les seves xarxes socials! I a anar-lo a visitar a:

La imatge et dirigeix a la localització de l’Hortet de la UAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s