Escac i mat! – Entrevista a Les Torres de la UAB

Jugar partides de 5 minuts o de 4 hores, així de versàtils i de potents són les Torres de la UAB, el col·lectiu d’escacs de l’Autònoma. Cada dilluns es reuneixen per entrenar i fer algunes partides presencialment. Des del Centre de Recursos ens hi vam colar per veure com era i per fer-los algunes preguntes 🙂

Ens van respondre les preguntes entre l’Alejandro i el Roi. Gràcies pel temps!

Moments abans de començar la partida

Com descriurieu el vostre col·lectiu sense fer servir la paraula escacs?

Un col·lectiu que s’agrupa per fer allò que els agrada i per millorar a l’hora de fer-ho. Així com compartir-ho amb la gent. Els escacs t’aporten qualitats que serveixen pel dia a dia, com per exemple la capacitat de prendre decisions objectivament.

Quanta gent sou actualment al col·lectiu?

Al col·lectiu hi ha unes 100 persones que venen de manera esporàdica. Que es dediquin a portar la direcció del col·lectiu som 7 persones. En alguna ocasió especial hem arribat a ser més de 40.

Quines activitats feu normalment? I històricament quines s’han fet?

Fem les quedades setmanals, els tornejos, convidem a jugadors coneguts com en Pere Garriga o l’Albert Castillo, fem cursos d’iniciació o de perfeccionament.

Cal destacar un torneig que es va fer després del confinament en el que es va omplir tot l’Hotel.

L’Alejandro i en Roi durant la partida

Quines qualitats ha de tenir un bon jugador d’escacs?

Per començar li han d’agradar els escacs, això està clar. Després diríem que agilitat mental, molta paciència i el que marca la diferència és la imaginació. Tot i que es pugui pensar que ens els escacs només se segueixen normes, contra l’oponent cal tenir molta imaginació.

Contra l’oponent cal tenir molta imaginació.

Si haguéssiu de donar 5 consells per guanyar una partida quins serien?

Primer de tot no fer jugades estrambòtiques a l’obertura. Després col·locar les peces harmoniosament en l’espai. Cal també tenir un pla en tot moment i una estratègia. Tampoc no s’ha de tenir por per arribar al final de la partida. Finalment és important no forçar-se a guanyar la partida. Hi ha vegades que s’ha d’acceptar que ja no s’hi pot fer res.

Tot i que sembli un vídeo a càmera ràpida, així de ràpides son les partides de Les Torres

Què recomanaríeu a algú que vol millorar jugant a escacs?

Primer de tot s’ha d’aprendre a calcular jugades. Després (tot i que és la part avorrida dels escacs per mi) hem d’estudiar algunes obertures i tancaments.

Vosaltres que sou jugadors habituals d’escacs, què n’opineu de la sèrie Gambito de Dama?

És una sèrie entretinguda que mostra l’època prèvia als mòduls i als ordinadors. Es veu clarament la diferència entre els jugadors d’elit d’aquella època i els actuals. També la professionalització i la disciplina que hi ha a dia d’avui.

Quins son els vostres jugadors referents?

Per mi (Roy), Capablanca, un jugador de Cuba. A mi (Alejandro) m’agrada Bobby Fisher, qui tenia molta imaginació. A l’altra banda hi seria Anatoli Kárpov, que jugava com un mòdul gairebé, però era campió igualment.

Quins son els vostres propers projectes?

Ens agradaria continuar amb l’activitat que hem tingut fins ara: fer trobades, tornejos, i algun curs de professionalització.

Leave a Reply