#laInstantània amb UNANIMUN

DSC_0020

La Sanja i el Victor, estudiants del Grau en Ciències Polítiques de la UAB, ens parlen a #laInstantània sobre el col·lectiu UNANIMUN del qual formen part, una associació dedicada a les Relacions Internacionals i a les Nacions Unides.

  • Quan i com vàreu començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb Unanimun?

Sanja:  Considero que heformo part del món associatiu des de segon de Batxillerat. Havia fet alguns voluntariats sobre temes d’educació i integració. Va ser a la universitat, però, que em vaig començar a interessar per Unanimun, i a tercer de carrera m’hi vaig voler involucrar plenament.

Victor: Jo havia sentit a parlar sobre aquest col·lectiu quan estava a Mèxic (d’on sóc), però no va ser fins que vaig venir a Barcelona d’Erasmus (aquest agost) que vaig pensar que seria una bona oportunitat per apuntar-me.

  • Quanta gent conforma actualment Unanimun? Com està constituïda?

Victor: Hi ha dos tipus de perfils que conformen el col·lectiu. Per una banda, hi ha els socis, que han acabat la seva etapa d’estudiants universitaris i són unes 30 / 40 persones actualment. De l’altra, hi trobem els universitaris, els membres més actius, que som entre 15 i 20 persones.

Sanja: Pel que fa l’estructura. Dins l’associació hi ha una coordinadora, una secretària general i dos tresorers. Jo, com a coordinadora general, he de coordinar les subvencions, el calendari dins de l’associació… La feina de la secretaria no es distingeix massa de la de la coordinadora, i els tresorers han de fer els pressupostos, portar la comptabilitat, els bancs… Després, els estudiants que participen a les activitats, com seria el cas del Victor, fan feina del dia a dia, de base,  com ara la de penjar els cartells, fer difusió de les activitats…

  • Quin és l’objectiu principal d’Unanimun? De quina manera s’assoleix?

Sanja: L’objectiu principal d’Unanimun és obtenir coneixements sobre les relacions internacionals i les Nacions Unides.

Per tal de fer-ho possible, Unanimun realitza bàsicament dues activitats. En primer lloc, tenim les conferències, on es tracten temes actuals de política internacional. Es porta un ponent de fora que exposa un tema i després hi ha un torn obert de preguntes on sol sorgir el debat. En segon lloc, fem activitats que volen reproduir la participació als models de les Nacions Unides, són simulacions del que és Nacions Unides, per exemple si està centrada en el Consell de Seguretat, cada persona representa un país i l’objectiu final es obtenir una resolució. Cadascú actua com un país diferent tenint en compte els seus interessos. D’això se’n diuen MUN’s (Model de les Nacions Unides), s’organitzen dos d’importants al llarg del curs, un a Barcelona i l’altre fora. Aquest any serà a Frankfurt. Tot i així, també existeixen els trainings, que són petites simulacions dels MUN, però a la UAB.

Victor: Després d’haver anat a un MUN et queda molt clar quina és la agenda a les institucions internacionals, a més de ser una oportunitat per a millorar les teves habilitats d’oratòria i d’anglès, perquè normalment tot el que fem es en angles. També realitzem molt de treball col·laboratiu i de xarxa, sobretot als MUN que no són a Barcelona, perquè hi va molta gent amb diversos perfils acadèmics i de nacionalitat.

  • Ens podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i quins altres us agradaria que milloressin?

(-) Es difícil arribar a la gent, encara que fem una presentació a la Facultat de Polítiques al principi de curs. Això té a veure amb que coordinar-se es fa difícil a causa dels diferents horaris, llavors trobar un ratet per fer un training o decidir temes es complica.

(-) A nivell pràctic,  com que l’anglès no és el nostre idioma matern, expressar-nos és difícil. Moltes vegades no dius exactament el que vols dir. A més a més, a un MUN a vegades costa posar-te a la pell del país que et toca representar.

(+) Aprens molt i poses els coneixements teòrics en pràctica.  És una altra manera de formar-se.

(+) També és una oportunitat per a conèixer gent d’arreu del món.

  • Què li diríeu a algú per que vingués a l’associació?

Li diríem que si estudia alguna cosa relacionada amb els temes que tractem, o simplement hi està interessada, no dubti en apuntar-se. És realment una manera d’apropar quelcom que sembla molt allunyat de nosaltres a la pròpia quotidianitat.

Podeu contactar amb nosaltres via correu electrònic, seguir-nos mitjançant Facebook o cercar més informació al nostre web!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s