#LaInstantània amb Sinvergüenza

DSC_0023

Avui a #laInstantània entrevistem al delegat de l’Associació Universitària Sin Vergüenza de la UAB. Estudia filosofia i es diu Miguel Ángel, però prefereix que li diguin Misha, que és “Miguel” en rus.  L’associació és dedica a la defensa dels drets dels col·lectius LGTB i té presència, també, a altres universitats com la UB, la UPF o la UPC, així com una delegació a Mataró, a TecnoCampus.

  • Com i quan vas començar a participar al món associatiu?

Jo sóc de Castro Urdiales, Cantabria, d’un poble limítrof amb el País Basc.  Allà havia fet coses com teatre, però mai no havia participat en un col·lectiu. Quan vaig arribar a la UAB vaig inscriure’m al voluntariat de cooperació de la FAS, i vaig començar a anar eventualment amb L’Hortet… Però, realment, a nivell d’associacionisme estrictament, no va ser fins que vaig estar a segon de carrera (també per motius personals, ja que va ser quan vaig tenir més clares les meves idees), que m’atreviria a anar a un d’aquests dinars que fa SinVergüenza, i a una activitat que, casualment, coincidia amb el “Día Mundia de sortir de l’armari”. El primer any no vaig ser soci perquè sabia que a l’any següent -l’any passat-  marxava d’Erasmus a Normandia. Però, ara que he tornat, he volgut involucrar-me més seriosament.

  • Quanta gent constitueix el col·lectiu i quina és l’estructura d’aquest?

Històricament el Sinver ha tingut moltes reencarnacions, ja que depèn bàsicament d’estudiants universitaris. Es va fundar el 1996 i malgrat que cap a l’any 2000 només tenia 4 membres i es va decidir deixar-ho, com que hi havia un fòrum virtual va ressorgir a la UPF. Actualment hi ha hagut un augment de membres.

D’altra banda, tenim una junta amb una presidenta, una secretaria, una tresorera i algunes vocalies. Des de l’any passat , cada curs es fa una assemblea general ordinària on s’escull una nova junta i en conseqüència un nou president.

Hi ha una diferència que cal remarcar, es pot acudir a les activitats del Sinver sent o sense ser soci. No obstant, les sòcies paguen una quota anual de 15 euros, tenen dret a vot a les juntes, i també poden ser delegades, així com beneficiar-se d’alguns descomptes en relació a activitats que es realitzen.

  • Quins són els objectius principals d’aquest col·lectiu?

L’esperit del col·lectiu es dual: com que som universitaris busquem formació en estudis de gènere, feminisme, LGBT…  Però, també, som activistes. Fem política. En aquest sentit, ens interessen molt les sinergies amb altres col·lectius, cercar aliades. Així, una bàsica del Sinver és no excloure ningú i que hi conflueixin molts punts de vista diferents. Som alhora un punt de partida i un punt d’arribada per a tota aquesta gent que se sent interpel·lada per les qüestions LGBT.

  • Quines activitats i accions concretes destaqueu?

En general, cada divendres per la tarda, quedem a Barcelona a la UB Central, a Plaça Universitat, per fer el que anomenem formacions. Aquestes les fem nosaltres o convidem altra gent. Després, normalment, anem a sopar. Les nostres formacions, però, no són clàssiques sinó que es basen en el diàleg i aportacions de tots els/les participants.

D’altra banda, els divendres quedem per dinar a la Plaça Cívica de la UAB, a les 14:00 h. Aquesta setmana, concretament, en motiu de les International Welcome Days, es durà a terme una cafeta que servirà per donar-nos a conèixer més.  També, farem activitats conjuntes amb la FAS al Voluntariat de Salut. Igualment, tenim projectes amb Resilients, com un cinefòrum de la pel·lícula “No quiero volver solito” i col·laboració amb el mes de la cultura asiàtica d’OTAKUAB des de la vessant dels personatges LGTB al món del manga i l’anime.

En dies especials, com és Sant Jordi, o el dia de la Dona Treballadora… sempre acostumem a muntar alguna activitat.  I, les escapades al cinema o la Sinvertancada, on ens reunim a una casa de camp, són característiques de l’associació. Aquest any, estem molt actives ja que és el 20è aniversari del Sinver.

  • Podries dir-me alguns aspectes positius i d’altres negatius de SinVergüenza?

(+/-) La fluïdesa, sempre ens estem renovant. No volem córrer el perill de tancar-nos en un grup fix i endogàmic. No volem això, volem que vingui gent nova.

(+/-) Aprenem i tenim presència a la universitat, som els joves que encapçalem la generació del futur. No obstant això, podem caure en la trampa que només la gent universitària hi pot participar, i no és cert, hi pot anar qualsevol perfil de persona.

(-/+) Estem massa centrats a Barcelona, gairebé tot es concentra a Barcelona, aquest aspecte també s’aplica al Sinver, i volem canviar-ho. Dins d’aquesta limitació, però, és ben cert que podem fer activitats dins de cada universitat, i de manera correlacionacioda, un aspecte que ens permet alhora trencar amb l’aïllament del campus de Bellaterra.

  • Què li diries a algú per que col·labores amb el teu col·lectiu?

Som un col·lectiu obert, divers, plural, acceptem totes les opinions i debats possibles (sempre que hi hagi el respecte mutu).

Creiem que nosaltres podem aportar alguna cosa a les persones que vinguin i també que elles ens les poden aportar a nosaltres.

El col·lectiu existeix perquè existeix la gent a qui li interessa aquesta temàtica, a nivell personal, acadèmic, polític:

És un espai per formar-se acadèmicament sobre qüestions que en algunes carreres no se’n parla, a no ser que facis assignatures de gènere concretament; Tot i que no som psicòlegs sempre podem ajudar, perquè hi ha un sentiment de comunitat i de recolzament, ja que som gent que hem passat per unes experiències similars i podem empatitzar entre nosaltres més fàcilment. Podem canviar no només la nostra realitat sinó també la societat.

Que ningú dubti en contactar amb nosaltres via correu electrònic o en seguir-nos pel web!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s