La creença i la comunitat: l’IFTAR 2023

El col·lectiu d’estudiants musulmanes de la UAB, UMUAB, va celebrar el passat 31 de març un segon Iftar al campus, aquest cop, a la Sala d’Estudi de la Plaça Cívica. Al sopar van assistir membres d’UMUAB, així com d’altres col·lectius musulmans d’algunes universitats barcelonines. Alhora, UMUAB va convidar la FAS, Dinamització Comunitària, i als col·lectius d’elDirectori.

L’àpat de l’Iftar

L’IFTAR és refereix a l’àpat nocturn que les persones musulmanes realitzen cada dia del Ramadà per a trencar amb el dejuni. Sempre té lloc després el maghrib, la posta de sol.

El col·lectiu ens ha enviat alguns vídeos de la jornada que volem compartir, especialment pel que fa a l’organització del sopar. UMUAB va decorar tota la Sala d’Estudi i la va omplir de menjar deliciós. Ho podem afirmar de primera mà, ja que una persona del Centre de Recursos va poder assistir a la vetllada.

Preparant té marroquí

Alguns dels àpats que hi havien d’origen tradicional eren: Msemen (pa marroquí), Shebakia (un dolç molt típic), Briwat de peix, Biryani (un plat d’arròs d’orígen indi i paquistaní) i Samosas (una pasta de rebosteria).

Recitació de l’Alcorà

Abans que acabés la vetllada, una de les assistents va llegir un fragment de l’Alcorà en àrab. Així és com es recita l’Alcorà. Pels qui no en sabem ens pot sonar a música, però és una recitació. És molt interessant tot el que hi ha al darrere de la lectura de l’Alcorà.

La musicalitat alcorànica té una base molt variable, composada per pentàmetres o versos pentasil·làbics, “un metre poc habitual en català, però que sí que apareix en la literatura culta i popular, la medieval i la moderna, i en el cançoner de totes les èpoques”.

“Més enllà del caràcter religiós i de text sagrat, l’Alcorà, des del punt de vista de la recepció que en fan els musulmans, és llegit o recitat com un text literari amb una musicalitat realçada per l’entonació de la recitació litúrgica habitual (en oracions ordinàries o extraordinàries, en funerals, etc.). Cal tenir ben present el caràcter oral i melòdic que implica el coneixement del text sagrat de l’islam, que té una àmplia difusió per l’escola i en els mitjans audiovisuals (ràdio, televisió, discos i vídeos, altaveus al carrer, etc.).”

(Referències anteriors: “L’Alcorà en català: traducció literària d’un text sagrat” per Joan M. Perujo, Mikel de Epalza i Josep V. Forcadell)

La importància del sopar compartit

Com deien les persones integrants d’UMUAB, l’Iftar no és només un sopar, sinó un espai de trobada comunitari. És per aquest motiu que a la vetllada van convidar membres d’altres col·lectius d’elDirectori, així com a la Unitat de Dinamització.

Al petit discurs que van pronunciar durant el sopar, algunes de les integrants del col·lectius van agraïr que persones no musulmanes també compartissin un sopar que és per a elles part de la seva espiritualitat. Una espiritualitat compartida i comunitària.

És així com, des de la crida al respecte de la diversitat cultural, UMUAB es va referir també a una recollida de firmes que realitzen per a sol·licitar a la nostra Universitat un espai per a la meditació, religiosa i no religiosa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s