CANVA: Manual d’ús
Canva és una eina de composició d’imatges que ens serveix per fer un cartell, una imatge per les xarxes, un díptic, etc. En general, és útil per a generar material de difusió i està especialment adreçada a les persones que no tenen els coneixements necessaris per a utilitzar programes de disseny.
D’aquesta manera, Canva ofereix la possibilitat de crear continguts senzills mitjançant plantilles 100% editables i gratuïtes.
Accés
Heu d’accedir al web
Un cop entreu, feu click a Accede. Podeu accedir amb el vostre usuari de gmail, Facebook o creant un nou usuari de Canva.
Generar imatges
Un cop hem entrat a l’aplicació, comprovarem com l’interface és molt intuïtiu. És molt fàcil crear dissenys, i la pròpia aplicació genera plantilles de dissenys amb mesures adaptades a cadascuna de les funcions que li vulguem donar al nostre producte (post Facebook, Instagram, octaveta, cartell, etc.).
Per començar, heu de fer click a Crea un diseño, i a partir d’aquí escolliu una de les opcions que us ofereix: plantilles amb dimensions determinades o una nova amb dimensions personalitzades. (Imatge 1).
Imagineu-vos que hem de crear un cartell per l’entrada del Centre de Recursos amb l’objectiu d’informar sobre l’horari d’obertura del Centre.
Un cop haguem clicat a Crea un diseño ens apareix la Imatge 2, amb diferents estils i plantilles, i amb una barra de cerca on podem buscar tipologies de dissenys en funció de les característiques que vulguem que tingui el nostre cartell.
Imatge 2 – Cerca dissenys
En el nostre cas, com volíem un cartell que indiqués l’horari del Centre de Recursos, hem buscat rellotge i ens han aparegut aquests dissenys. Escollim el primer.
Un cop hem seleccionat la plantilla que volem, podem començar a editar-la.
Seleccionat cadascun dels elements del cartell podem eliminar-lo o editar-lo. Per exemple, si seleccionem un dels rellotges, ens apareixen totes les opcions habilitades a la part superior de la imatge.
Així, amb les imatges predisenyades podem:
- Canviar els colors
- Retallar, girar la imatge o duplicar-la.
- Canviar el percentatge de transparència de la imatge
- Afegir-li un enllaç
- Eliminar-la
Imatge 4 – Editar imatges
Amb línies i marcs només podem canviar el color o eliminar-los.
Si seleccionem qualsevol quadre de text podem:
- Canviar la font: NO podem afegir noves fonts, almenys amb la versió gratuita.
- Canviar el color i el format en general.
- Canviar a majúscules o minúscules: Si està en majúscules, no podem fer servir el bloq mayus per desactivar-ho, hem de seleccionar
- Augmentar l’espai entre les lletres.
- Desagrupar: moltes de les formes venen agrupades (en aquest cas, el text ve agrupat amb el quadre taronja) així que no podem moure una forma sense moure l’altra. Si només volem eliminar o moure una de les formes que estan agrupades, hem de seleccionar Desagrupar.
Imatge 5 – Quadre de text
Un cop hem editat la imatge, podem afegir formes, text, imatges o canviar el fons del nostre cartell.
En el nostre cas, a partir de l’edició que hem fet de la plantilla, volem afegir text, una forma i una imatge perquè s’hi pugui veure el correu electrònic de la Unitat de Dinamització Comunitària i el logo.
Per afegir text, cliquem l’opció texto i seleccionem el format més senzill, perquè després serà més fàcilment editable.
Si volem afegir una imatge haurem de clicar a l’opció archivos subidos/ subir una imagen. Totes les imatges que pugeu quedaran guardades al nostre perfil i es podran utilitzar per l’edició d’altres materials de difusió. Per exemple, no cal que busqueu el logo de la Unitat per afegir als vostres cartells perquè ja està pujat al nostre perfil.
Imatge 6 – Cartell horari
Imatge 7 – Cartell definitiu
Un cop ja tenim el nostre cartell enllestit, podem descarregar-lo en PDF, JPG o PNG.