“Tothom pot mirar les estrelles”, entrevista amb ASTRO UAB

Daniel Lozano i Mohamed Ouali, membres i fundadors de l’entitat ASTRO UAB, ens expliquen què és el que fan: escapades per mirar el esdeveniments astronòmics concrets, com el transit de mercuri o els gemínids fins a tallers sobre com contemplar el cel!

Què és el que feu, des d’ASTRO? Quin és el vostre objectiu?

ASTRO és un club obert a tothom i som força flexibles, bàsicament tractem tots aquells temes relacionats amb l’astronomia i també l’astrofísica, ja que a través de l’observació podem fer càlculs. Fins ara el que hem fet han estat sortides: vam anar a observar el trànsit de mercuri, l’11 de novembre, i també els gemínids, però estem obertes a portar gent reconeguda per fer xerrades sobre astrofísica o el que sorgeixi.

I com vau nàixer? Què us va impulsar a crear aquest col·lectiu?

Al setembre de 2019 vam entrar a la UAB i pensàvem que ja existia alguna societat astronòmica, però no era així: n’havia existit una, fa molts anys, però va desaparèixer, així que vam decidir crear-la i poc a poc vam anar trobant més gent interessada.

A partir d’aquí, us vau haver d’estructurar, no?

Fins ara no ha calgut, però ara que som més gent haurem de començar a estructurar-nos. De moment ens organitzàvem a través d’un grup de Whatsapp, planejant les sortides amb temps.

Aleshores heu crescut en aquests mesos: quanta gent hi ha ara a aquest grup de Whatsapp? I quin tipus de perfil té?

Ara som al voltant d’una trentena de persones i hi ha de tot: gent de lletres, de ciències, alumnes, investigadors… hi pot participar tothom, per observar les estrelles no cal cap personalitat ni ser de cap àmbit concret, tothom les pot mirar igual.

Pots explicar alguna de les activitats? Com es desenvolupen, quan va ser la última?

Fins ara hem organitzat, sobretot, sortides quan hi ha un esdeveniment astronòmic concret. Hi ha alguns de molt importants: vam veure el transit de mercuri, que té lloc cada deu anys, i també els gemínids, que són anualment, i on vam portar un equip i càmeres que van fotografiar durant tota la nit. Quan detectem un esdeveniment així, ho comentem amb mesos d’antelació i fem una llista per organitzar-nos i hi anem.

I, apart de les activitats pròpies, participeu en altres projectes? Teniu relacions externes?

Encara no, però no estem tancats a fer-ho. Acabem de començar i hem de descobrir les coses, però la idea és anar promovent l’entitat i fent-la gran.

PROPERA SORTIDA: DESPRES D’EXAMENS (PRINCIPIS DE FEBRER), AGER SERRA MONTSEC

El que oferiu als i les membres de l’entitat, doncs, son aquests tipus d’activitats: trobades, xerrades i tallers? I què els demaneu?

Sí, bàsicament és un espai on tota la comunitat educativa interessada en el tema pot participar i pot tenir l’oportunitat de veure, potser per primera vegada, el cel i l’astronomia. Nosaltres no tenim quota i només demanem que t’interessi el tema, que hi participis i en tinguis ganes.

Ara tenim prevista una sortida nova, després d’exàmens a principis de febrer, per anar a veure el cel d’Àger, a la serra de Montsec.

Ens podeu explicar algun moment concret on hagueu gaudit especialment, de l’entitat?

Sens dubte, totes les sortides, sobretot quan vam veure el transit de mercuri perquè passa cada molt temps, però a totes. I segur que serà així a les properes, perquè sempre estem esperant a que arribin. Aprendre el cel teòricament és una cosa, però veure-ho en directe és genial.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s