Celebració de la VI Jornada Filcat acompanyada d’un ‘Vermut Glosat’

El passat dijous dia 3 de maig va tenir lloc la VI Jornada FilCat. Jornada que té com a eix vertebrador la presentació de llibres vinculats a la nostra universitat. L’organització d’aquesta va ser duta a terme pels membres de l’Assemblea d’Estudiants de Filologia Catalana de la UAB.

La primera ponència va anar a càrrec d’en Daniel Casals, professor d’aquesta universitat, ens va presentar un llibre publicat fa ben poquet: ‘Allò que el corrrecor no s’endugué. La correcció postdigital’. Aquest llibre, que en Daniel Casals va escriure conjuntament amb l’Anna Maria Torrent i la Maria Margarida Bassols, recull les errades més freqüents en la llengua digital. Així, esdevé una mena de guia pràctica o manual d’ús de la llengua als ordinadors.

Després de fer una petita pausa i esmorzar, la Jornada va seguir amb la presentació de dos llibres més; aquesta vegada, en una mateixa ponència. Es presentaven els llibres ‘Abans de la boira’, d’en Pep Antoni Roig i ‘El que pensen els altres’, de la Clara Queraltó. Tots dos autors havien estat estudiants de filologia catalana a la UAB i aquests llibres els han fet guanyar el premi Anna Maria de Saavedra i el Mercè Rodoreda, respectivament. Aquesta ponència va enamorar el públic per la seva originalitat: els dos autors presentaven els seus llibres a mode d’una conversa informal entre ells. El caire personal i íntim va generar un caliu a la sala que serà difícil repetir.

Un cop van acabar, va ser l’hora del ‘Vermut glosat’. Els assistents van poder gaudir de cançó improvisada mentre feien un vermut. La glosa anava a càrrec del grup ‘Cor de carxofa’, que agrupa diversos glosadors i fomenta la divulgació d’aquest estil de música popular. Vam tenir la sort de comptar amb dos dels glosadors referents del panorama: la Laia Pedrol i en Ferriol Macip. L’acompanyament musical va anar de la mà d’en Marcel Marimon. Tot i tenir uns glosadors experimentats, tot el públic va poder sortir a imporvisar algun vers. L’acte va tenir bona acollida entre els professors i alumnes de diversos graus.

Després de dinar, es van seguir les activitats amb el ‘Gran dictat’, una sèrie de jocs i proves relacionades amb la filologia. L’encarregat de dirigir l’activitat va ser el poeta i professor Roc Casagran.

Un cop acabat el ‘Gran dictat’ va tenir lloc el simposi permanent del Grupo de Estudios sobre el Exilio Literario (GEXEL), que tractaven l’exili català. S’ajuntaven, en una mateixa sala, professors, investigadors i alumnes; una imatge poc habitual.

Tot seguit, es va donar pas a la última ponència. En Jaume Aulet ens parlava del paper del comiat en la literatura, ens parlava dels ‘adéus’. El que ningú esperava era que aquesta ponència derivés en un comiat a la porfessora Maria Campillo, que es jubila aquest any. Així doncs, el pretext de la literatura i els comiats era una mera excusa per a poder donar pas al comiat real. El mateix Jaume Aulet va fer entrar alguns membres de l’Assemblea FilCat, que tenien un discurs preparat. Tot seguit, la professora en qüestió ens va dedicar unes paraules entre les que podíem veure emoció i sentiment.

Després d’aquest acte, la Jornada es movia cap a Terrassa, on ens esperava un sopar i una festa amb els punxadiscos de referència en la filologia, en PD Quart i en PD Calders.

 

Us deixem aquí unes quantes fotos perquè aneu fent salivera fins el proper vermut!

 

Assemblea Filcat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s