#laInstantània amb Grups Bíblics Universitaris

Els membres de Grups Bíblics Universitaris 

A laInstantània d’aquesta setmana, us presentem a GBU (Grups Bíblics Universitaris), el grup d’estudiants que donen a conèixer la Bíblia, l’estudien i tracten de treure’n i difondre’n les aplicacions pràctiques. Ens en parlen dos membres del col·lectiu: la Samara, estudiant del màster en Psicologia General Sanitària, i en David, estudiant del grau d’Història.

Què és GBU?

Samara: GBU són les sigles de “Grups Bíblics Universitaris”. Som un grup d’estudiants cristians de l’Autònoma, encara que també som presents en altres universitats públiques de Barcelona i de tot l’Estat espanyol. A més a més, formem part d’una xarxa d’associacions cristianes que tenen representació a 150 països.

David: Som un grup d’estudiants cristians i cadascun de nosaltres estudia la seva carrera. Estem lligats a la reforma protestant. El que volem és crear espais on debatre amb persones de diferents entorns, llegir la bíblia, comentar-la i trencar prejudicis.

Quan es va crear GBU?

D: GBU va sorgir a la fi de la dècada dels setanta però no ens vam poder registrar a la universitat fins ben entrada la democràcia, a la dècada dels vuitanta. Per això som un dels col·lectius amb més història de la universitat. A escala estatal, som un grup força reduït: sumem uns 600 membres en tot l’Estat espanyol.

En què consisteixen les vostres trobades?

S: Ens trobem cada dijous de 15 h a 17 h, més o menys. Primer dinem junts i després venim al Centre de Recursos, on llegim algun fragment de la Bíblia i compartim opinions del que creiem que pot significar actualment. Cadascú és lliure d’aportar el que vulgui al debat. A les nostres lectures, ens centrem molt a llegir passatges sobre la vida de Jesús.

Com us organitzeu internament?

S: Tenim un equip format per quatre persones que són, per dir-ho d’alguna manera, els responsables que decideixen quins temes es tractaran a les sessions. Després, aquests temes es deleguen perquè cadascú presenti un tema o una lectura. Dins d’aquest grup de responsables, un té el càrrec d’assessor i és qui s’encarrega de coordinar els col·lectius a la ciutat de Barcelona.

Quins són els vostres objectius com a col·lectiu?

S: El principal objectiu en què estem treballant ara a les universitats és que els estudiants es puguin acostar a la Bíblia d’una manera natural, sense intermediaris, per tal que puguin formar-se una opinió raonada, sigui quina sigui.

D: També donar a conèixer Jesús des d’una perspectiva històrica.

És un requisit necessari ser cristià per a participar en el col·lectiu?

S: No, de fet tenim un projecte que té com a objectiu acostar la nostra visió de les coses a persones no creients.

D: Sí, el projecte es diu Uncover. Són uns llibrets que proposen conèixer la vida de Jesús a través de l’Evangeli segons Sant Lluc, relacionant tot això amb temes actuals.

S: El llibre proposa una sèrie de preguntes que són per a portar a debat. De fet, ara ho hem començat a fer amb uns estudiants que no són creients. Hi ha una part de lectura i després propostes de debat, com ara: “Què busquen les persones en aquesta era obsessionada amb la fama?”. L’objectiu és parlar de temes actuals, com ara la fama o la cerca de la felicitat, i contraposar-los amb la manera com s’aborden aquests temes a la Bíblia perquè cadascú hi trobi el sentit individualment.

Quines altres activitats organitzeu?

D: Un cop l’any, organitzem unes jornades amb un cicle de xerrades juntament amb els diferents GBU de l’àrea de Barcelona.

És la vostra primera experiència al món associatiu?

S: És la nostra primera experiència, sí.

Quins aspectes positius i negatius destacaríeu d’aquesta experiència?

S: Personalment, en destacaria la possibilitat de tenir un espai i un temps enmig de la setmana per a desconnectar, dinar junts, parlar o debatre sobre temes que ens interessen. Com a associació, en destacaríem tenir un lloc on poder-nos reunir perquè sabem que això no sempre és fàcil, i també el tracte que rebem aquí per part de la Unitat de Dinamització Comunitària. Un altre aspecte positiu és la possibilitat de conèixer gent nova.

D: Jo parlaria d’aspectes per millorar, més que no pas d’aspectes negatius. Un d’ells seria fer més visible el nostre col·lectiu, donar-nos a conèixer al campus. També ens agradaria millorar la nostra relació amb la resta de col·lectius presents a la universitat. Per acabar, trobo que caldria fer més activitats d’impacte social.

Què li direu a algú perquè s’animés a participar amb vosaltres?

S: Doncs que s’animin a descobrir qui va ser Jesús com a personatge històric. Que llegeixin i jutgin per si mateixos si això té sentit o no. Hi ha gent que pensa que Jesús va ser un mestre, un erudit o un líder polític, però potser va ser una persona que va fer front a l’autoritat que hi havia en aquell moment.

Per a més informació, seguiu-los al Facebook o visiteu el seu web.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s