Recordem la primera Instantània amb…

Ja fa més d’un any que vam engegar el projecte laInstantània i, des d’aleshores, heu sigut més de vint els col·lectius que hi heu participat. Amb motiu de l’èxit de la primera edició, aquest any vam decidir continuar el projecte amb l’objectiu de seguir donant visibilitat a l’activitat del teixit associatiu de la universitat, ajudar en la difusió de la vida dels col·lectius i motivar la participació al campus. Arribats a l’equador del curs (i per robar una mica de protagonisme a La moviola), reprenem l’activitat per tal de conèixer els nous col·lectius inscrits a elDirectori i a tots aquells que encara no han pogut participar.

Per anar escalfant motors, avui recordem la primera Instantània amb la qual vam estrenar el projecte: laInstantània amb AIESEC, l’associació d’estudiants que té l’objectiu de facilitar que els seus membres complementin la formació acadèmica a través de programes internacionals d’intercanvi. Avui recuperem l’entrevista que els vam fer ara fa més d’un any:

DSC_0016

❝El nou projecte #laInstantània arriba per fi a El blog d’elDirectori. En aquesta primera publicació ens acompanyen: el Miquel, estudiant de Genètica; el Ricard, que cursa la carrera d’ADE en anglès; i el Jordi, estudiant del Grau en Administració d’Empreses-Dret. Tots tres han volgut parlar-nos sobre l’experiència associativa que, fins al moment, ha anat estretament lligada al col·lectiu AIESEC, integrant d’elDirectori (registre del teixit associatiu de la UAB).

• Quan i com vau començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb AIESEC?

JORDI: Pel que fa a mi, vaig començar a formar part d’AIESEC l’octubre del 2013. En el meu cas, es podria dir que vaig conèixer l’associació a través del boca a boca, tenia molt bones referències. Enguany farà dos anys que hi sóc, i n’estic satisfet, sobretot pel fet d’haver pogut portar els coneixements teòrics assolits a la universitat al món laboral.
RICARD: Fa dos anys que formo part d’AIESEC. Per mi, conèixer cultures i estar en contacte amb altres països era i segueix sent una de les motivacions principals per treballar amb aquesta organització.
MIQUEL: Jo vaig començar amb AIESEC l’octubre del 2014, fa un any que en formo part. Gràcies a AIESEC, en aquest temps he pogut seguir creixent professionalment i personalment a través de la col·laboració a múltiples projectes.

• Quanta gent constitueix el col·lectiu? Com funcioneu internament?

AIESEC és una organització internacional de joves professionals present a més de 125 països de tot el món. Ha crescut de manera exponencial en els últims anys i, actualment, són un total de 100.000 membres i 1.000.000 d’Alumnis —gent que ha passat per l’organització. Concretament, però, a l’Autònoma fa 40 anys que es treballa i el comitè de Bellaterra està constituït per 35 persones.
Així, es pot afirmar que AIESEC té molt de pes internacionalment i a l’Estat espanyol.

L’organització s’estructura de manera jeràrquica. Cada persona, quan entra a formar part d’AIESEC, té un càrrec com a membre que col·labora amb algún programa de l’organització. Després, tens la possibilitat d’anar escalant posicions, a través de molta preparació i de les votacions democràtiques.
No obstant això, no ens cansem de repetir que totes les persones són indispensables per a tirar endavant l’organització, el treball en equip és fonamental per a nosaltres.

• Quin és l’objectiu principal del vostre col·lectiu?

El 1948, després de la II Guerra Mundial, AIESEC neix amb l’ànim d’evitar conflictes bèl·lics i interculturals. La finalitat era aconseguir bones relacions entre països a partir de les xarxes de contacte estudiantil, que afavoreixen els llaços i faciliten el coneixement plural.

Enguany, AIESEC, segueix en aquesta línia però afegeix l’objectiu clar de fomentar el lideratge entre els joves. Això esdevé possible gràcies a l’oferta de pràctiques professionals en empreses que l’organització proporciona i gràcies al voluntariat. Ambdues opcions es troben sota el paraigua dels Programes d’Intercanvi. Tanmateix, també cal destacar els Programes de Lideratge que té AIESEC per als seus membres.

• Quines activitats o accions teniu previstes pròximament?

Tenim previst estar presents a la Festa Major de la UAB. A la plaça Cívica voldrem mostrar els nostres programes i les diverses activitats que duem a terme. També col·laboraran amb nosaltres persones i membres que relataran les seves experiències.
D’altra banda, el proper 18 de novembre, hi haurà una sessió informativa organitzada juntament amb Treball Campus on es parlarà sobre els intercanvis que ofereix la UAB. Hi tindran representació el programa Erasmus Plus i la beca Leonardo Da Vinci però hi haurà un espai dedicat exclusivament a presentar els programes d’AIESEC.

Val a dir que, en els darrers anys, s’ha treballat molt per a teixir xarxa dins la pròpia universitat. Hi ha molt bona relació amb les diferents facultats de la universitat i, sobretot, amb la Unitat de Dinamització Comunitària. També procurem tenir contacte directe amb el Vicerectorat d’Estudiants. Ens agrada que puguin comptar amb nosaltres sempre que ens necessitin i fer-nos conèixer dins de la comunitat UAB.

• Podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i altres que us agradaria que milloressin?

(+) Hem après a confiar en nosaltres mateixos, a explotar les nostres aptituds positives i polir les negatives.
(+) Es generen espais que permeten plantejar-te què vols fer després de la carrera.
(+) Hem millorat la capacitat d’organització i la constància en el treball.
(+) Hem sigut capaços de treballar l’empatia, tant per a entendre les persones com per saber fer arribar la informació, que són qüestions que tenen molt a veure amb saber comunicar-se.
(+) L’etapa universitària es fa més dinàmica. Hem conegut gent nova i interessant que encaixa amb nosaltres.

(-) Creiem que dins la universitat no se’ns coneix suficient. Hem de trobar noves maneres de fer-nos visibles i que la universitat mateixa ens faciliti la promoció de manera més intensiva.
(-) Es necessita disponibilitat, ja que requereix molta responsabilitat. Dins de les teves hores lliures has d’incloure la feina per al col·lectiu.

• Breument, què li diríeu a algú per tal que col·laborés amb AIESEC?

RICARD: Recordeu que podeu participar com a membres d’AIESEC o com a algú interessat/da en anar d’intercanvi, ja sigui mitjançant pràctiques o voluntariat.
JORDI: Tots els programes d’AIESEC estan destinats a aquelles persones a qui la vida universitària se’ls fa petita, massa curta o monòtona… AIESEC facilita tenir un espai per a desenvolupar-se en tots els àmbits de la vida.
MIQUEL: Tothom que tingui interès per seguir enriquint els seus coneixements acadèmics, així com per a poder-los aplicar, que no dubti a venir a veure’ns al Centre de Recursos per a Col·lectius, a escriure’ns a bellaterra@aiesec.es o a seguir-nos a través del Facebook!❞

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s