#laInstantània amb Books Up

booksup

La Valentina i la Rebeca, membres del col·lectiu Books Up

Reprenem laInstantània donant la benvinguda a un dels nous col·lectius que s’han inscrit a elDirectori. Books Up és una associació sense ànim de lucre que treballa per un objectiu ben senzill: portar llibres a indrets on en falten. L’associació arriba a l’Autònoma gràcies a la iniciativa d’alguns membres que aquest any comencen els seus estudis a la universitat i, tot i que encara estan en fase d’organitzar-se, ben aviat hi podreu col·laborar tan bon punt instal·lin les caixes per a la recollida de llibres a les biblioteques del campus. Fins llavors, i per saber més sobre el col·lectiu i el seu projecte, avui parlem amb la Rebeca i la Valentina, estudiants del doble grau de Ciències Ambientals i Geologia i integrants del grup.

Expliqueu-nos: què és Books Up?

Valentina: Books Up som una ONG que ens dediquem a la recollida de llibres i material escolar en anglès per a enviar-lo a Cambodja, el Vietnam, l’Índia i Indonèsia. A banda de la recollida també organitzem esdeveniments per a recaptar els diners necessaris per a enviar les caixes amb els llibres.

Quines activitats concretes realitzeu?

Valentina: Organitzem la recollida de llibres situant caixes en diversos punts del campus. Aquesta organització va nàixer al Maresme i, per exemple, al meu poble, el que es feia era col·locar a cada institut una caixa perquè els nens i nenes que tinguessin llibres en anglès els poguessin deixar, així com una guardiola per si volien fer micro-donacions. També hi ha caixes de recollida a algunes biblioteques i papereries. D’altra banda, per a recaptar els diners necessaris per a enviar les caixes, muntem paradetes el dia de Sant Jordi, també hem participat en el White Summer de la Costa Brava i a diverses curses benèfiques on veníem llaminadures a la voluntat, etc.

Rebeca: Aquí a l’Autònoma la nostra idea és col·locar a cada biblioteca una caixa i una guardiola, i que els diferents membres del grup, com que som de facultats diferents, ens fem càrrec de la caixa de la nostra biblioteca.

Un cop participes i dónes els llibres, com reps la informació sobre l’impacte que té la teva acció?

V: Ara mateix funcionem via Facebook. La Clara, que és la noia que va començar el projecte, sempre penja missatges informatius de les accions que es van fent, del tipus: “enviem tantes caixes cap allà”. Llavors, al cap d’un mes o dos –perquè les caixes triguen moltíssim a arribar– moltes vegades els nens i nenes ens envien fotografies d’ells amb els llibres i, com que es veu el logo de Books up –perquè l’enganxem a tots els llibres– llavors dius, “ostres, és el meu llibre” i és molt guai perquè ho veus directament.

Com sorgeix la idea de crear el col·lectiu?

V: Qui va tenir la idea és una noia del Maresme quan, en un dels viatges que va fer al sud-est asiàtic, va veure que a les escoles no hi havia prou llibres. Com que ella estudiaba en una escola on s’ensenyava en diverses llengües i tenien llibres en anglès, va decidir fer una caixa amb els seus amics i enviar-la. Aleshores, el director de l’escola va demanar si això es podia organitzar des de l’escola i, així, la idea va passar de ser una iniciativa entre amics a una ONG.

I aquí a la UAB?

V: Jo participava a Books Up i quan vaig entrar a l’Autònoma ho vaig comentar a les meves amigues. Després també s’hi va afegir altra gent que estudia aquí, a la UAB.

R: Es va comentar la idea, va agradar i vam dir, vamos allá. Es va fer una mica de difusió i també s’hi va afegir gent nova.

Com funcioneu internament?

Ara mateix, com que ha sigut molt de cop, ens estem reunint els dies que podem a l’hora de dinar, en aquest cas el dilluns. Treballem de forma assembleària, no hi ha una figura que porta el timó. Sí que és veritat que és molt voluntari, si tu no et vols implicar en totes les coses que estem organitzant, cap problema, tot i que l’ajuda sempre és benvinguda.

Quan i com vau començar a participar en el món associatiu?

V: Jo sempre he estat al CAU, on funcionem de manera assembleària i a casa meva el meu pare i la seva xicota estan tot el dia amb temes de diferents associacions. Per exemple ara començaré a participar en el consell de barri del poble en diferents comissions, com ara la comissió de medi ambient. Jo crec que pel meu entorn familiar l’associacionisme no m’era aliè.

R: Jo he participat només en campanyes de recollida de menjar i, al meu poble, a València, cada dues setmanes o així participava en un projecte que consistia a repartir menjar entre la gent que ho necessitava. Sempre he participat en diverses accions que ara mateix no em vénen al cap. De cara al futur i a més llarg termini sí que tinc pendent un projecte de voluntariat a Uganda però, en ser un voluntariat, requereix una planificació i un estalvi important.

Relacionaríeu d’alguna manera la vostra implicació a Books Up amb la carrera que estudieu a la universitat?

R: A mi sempre m’ha agradat molt tot allò relacionat amb l’altruisme. Sempre havia volgut col·laborar amb alguna ONG però mai nov n’havia tingut l’oportunitat o l’opció, fins que vaig conèixer Books Up i vaig trobar la motivació per a participar-hi. No diria que té gaire relació amb el que estudio sinó que forma part d’una altra faceta de la meva vida a què també m’agrada dedicar temps.

V: Jo em vaig posar a estudiar Ciències Ambientals perquè volia salvar el món i, per tant, crec que en el meu cas sí que hi té a veure perquè penso que l’educació és molt important. També he tingut l’oportunitat de viatjar a països en els quals les escoles no tenen tants recursos com les d’aquí. El que vaig veure en aquest projecte és que era real. Jo confio en que les ONG funcionen bé però el que passa, a vegades, és que no ho veus de primera mà perquè no ets a dins. El fet ser a dins i ser voluntària és una satisfacció molt gran perquè hi intervens directament tu.

Quins aspectes positius destacaríeu de la participació associativa?

R: Per mi la part més rellevant és la motivació que compartim amb les persones del grup. Cada cop que fem una reunió estem súper motivades.

V: Des de l’experiència prèvia diria que es nota molt la gent que ha treballat en entorns assemblearis, pel fet de treballar amb altra gent i ser capaces de treballar en equip, prendre la iniciativa en segons quins aspectes, implicar-te, etc. Penso que són dinàmiques que adquireixes si treballes en aquest tipus de cercles. Es nota molt perquè, en aquests cercles, la feina és voluntària, sempre aportes el que tu vols donar i, a vegades, pel que deia la Rebeca, per la motivació que tens i perquè et mola el projecte, al final t’hi acabes implicant moltíssim.

I negatius?

V: Penso que en el nostre cas ens passem d’entusiastes, tenim moltes idees. Per exemple, ens va costar molt preparar la Festa Major perquè havíem de retallar i treure coses. Som molt capaces de fer-ho però a vegades se’ns en va l’olla.

R: Pel que fa a la universitat, l’únic problema que hem trobat és el desconeixement. No coneixia la Unitat de Dinamització Comunitària, ni el Centre de Recursos, ni l’Hotel d’Entitats. Jo sabia que hi havia els típics grups perquè havia vist els de CRUAB però jo no sabia com podia crear un col·lectiu, és a dir que anava bastant perduda.

Quines activitats teniu programades pròximament?

R: Doncs ara amb la Festa Major, teníem pensat participar a la fira d’estands a la Plaça Cívica. Tenim preparada una activitat però no la farem pública, és un secret reservat pel dia de la festa. Haureu d’estar atents!

V: Tenim pendent organitzar les caixes i les guardioles a les biblioteques.

I ja per acabar, que li diríeu a algú perquè s’animés a col·laborar amb vosaltres?

V: Que és una oportunitat per a implicar-te en una acció on pots veure els resultats directes i que en general el fet de participar en associacions omple molt.

R: Participar d’alguna manera en un voluntariat aporta una satisfacció personal molt gran. Concretament a Books up, és el que diu la Valentina: hi ets a dins, saps com funciona.

V: A més és molt fàcil col·laborar, tant com passar un dia per la biblioteca o alguna paradeta de les que anunciem i donar els llibres que ja no utilitzes. Jo sempre he pensat que és un projecte en el qual és molt fàcil participar perquè la idea és molt senzilla, amb un objectiu súper simple.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s