#laInstantània amb Pubillatge UAB

Pubillatge_UAB

Aquesta setmana a #laInstantània entrevistem un nou col·lectiu de elDirectori: Pubillatge UAB. Llegiu què ens expliquen el  Juan José, doctorant en Matemàtiques a la facultat de Ciències, i el Daniel, estudiant d’Història a la Facultat de Filosofia i Lletres.

  • Quanta gent forma part del vostre col·lectiu i com us organitzeu internament?

Juan José: El col·lectiu és molt recent, just l’acabem de crear. Oficialment només som tres membres, però hi ha molta gent que participa del pubillatge a Catalunya i que també estudia a la UAB. A més a més, l’Elena, el Daniel i jo, tenim tot de companys i companyes que són hereus i pubilles. Per tant, diguem que oficials som 3 però potencials uns 20.  No es pot dir que siguem un col·lectiu estrictament “jerarquitzat”, però sí és cert que l’Elena i jo com a pubilla i hereu d’enguany tirem una mica del carro. També la figura del Daniel és imprescindible.

Daniel: Diguem que en el pubillatge hi ha una “cúpula directiva” i que fa el seguiment del que s’anomena Foment de les Tradicions Catalanes, que organitza el Certamen del Pubillatge de Catalunya a nivell nacional. Jo sóc hereu de les comarques barcelonines i em faig càrrec del contacte amb foment i una mica del viatge de l’hereu i la pubilla de la UAB.

Juan José: Normalment, l’hereu i la pubilla de l’any anterior són els que fan de guia als nous hereus i pubilles, però nosaltres som els primers.

  • Quant fa que formeu part de Pubillatge UAB? Havíeu format part d’altres associacions anteriorment?

Juan José:  Jo formo part de bastants col·lectius, he estat fins i tot a la Junta Electiva de diversos, com ara CRUAB, del qual vaig ser president. També, actualment sóc tresorer de l’associació Acadèmia d’Humans. En el cas de Pubillatge UAB, tot va començar quan l’Elena i jo vam sortir escollits com a hereu i pubilla de la UAB. A partir d’aquí,  vam començar a endinsar-nos en el món del pubillatge, on vam conèixer el Daniel. Arran d’això, per poder organitzar-nos millor, vam decidir tirar endavant com a col·lectiu, quelcom que també ens anava bé a nivell de cessió d’ajuts.

Daniel: Pel que fa a mi, és el primer any que estudio a la UAB, i no formo part de cap altre col·lectiu de la universitat. A nivell d’altres associacions, però, sóc de Gironella, i estic al CAU (L’agrupament d’escolta i guia Sebastià Montraveta) i a l’Associació de Joves.

  • Existeixen col·lectius de pubillatge a altres universitats de Catalunya o estem parlant d’una cosa nova?

Daniel: Pubillatge que surti i que es comporti com a un pubillatge local de qualsevol poble, més enllà de la UAB, podem trobar-lo a Blanquerna. Van fer un certamen també per escollir un hereu i una pubilla de la universitat, tot i així, no tenen gaire presència. Per contra, als hereus i pubilles de la UAB sí que pots veure’ls pels diferents actes del territori. La UAB està representada en el món del pubillatge.

Juan José: També hi ha hereus i pubilles a la Universitat de Girona però no estan ficats dintre del món general del pubillatge.

  • Ens podríeu explicar quins són els vostres objectius principals?

Daniel: Abans de tot hauríem d’intentar definir quin és l’objectiu del pubillatge en general. El que intenta el pubillatge és portar una representació d’un poble a altres pobles, quan hi ha una festa major o altres actes. Es reivindiquen, així, certes tradicions locals dels pobles, i com que hi ha representació de molts, les tradicions locals acaben arribant a tot el país. En aquest sentit, des de la UAB creiem que seria bo que aquesta institució, per les característiques que té i la seva història, també tingués pubillatge i pogués ser representada tal i com qualsevol altre poble. Per tant, l’objectiu és representar la UAB i donar-la a conèixer.

Juan José: Efectivament, el pubillatge consisteix en fomentar la cultura i en transmetre-la. La UAB no és un poble, no té tradicions de tres segles, però entenem que la universitat és cultura. A més, d’alguna manera transmetem els valors de la UAB i què és el que s’hi fa. Hem de pensar que la majoria dels hereus i pubilles són molt joves i encara no han arribat a la universitat, en aquest sentit també som un vincle. Moltes vegades ens pregunten: Què s’estudia a la UAB? Què puc fer allà? La meva tasca és, llavors, portar la UAB a aquesta gent. Tanmateix, no podem oblidar que dins la història de Catalunya la UAB és important, sobretot quan la situem en els seus orígens durant el franquisme. Són qüestions que també s’emmarquen dins la història de Catalunya i que, per tant, també podem transmetre.

  • Quines activitats concretes realitzeu per a assolir aquests objectius?

David: Encara les estem pensant, ens estem acabant de definir. Alhora, és delicat ja que no és un col·lectiu que es defineixi per fer moltes activitats concretes. El que sí sabem és que farem la proclamació del pròxim hereu i pubilla a la Festa Major de la UAB 2016. També, sota el marc de Sant Jordi tenim pensat fer un acte.

Juan José: Als pobles, la proclamació també es fa a les festes majors. El procediment d’elecció de l’hereu i la pubilla sovint depèn del poble en qüestió. Les entitats del poble discuteixen i trien dos candidats i, si accedeixen, ja hi ha hereu i pubilla. Hi ha altres maneres, alguns pobles fan un examen oral i escrit al que et pots presentar o la mateixa gent del poble vota. Aquí, a la UAB, ho farem per examen. Primer de tot, a l’examen escrit es valorarà la cultura de Catalunya i de la UAB de cada candidat/a. A l’examen general, en canvi, es valoraran les facetes comunicatives i el llenguatge corporal. També altres qüestions de cultura general o sobre valors hi tenen presència. L’hereu i la pubilla anterior són jutges de l’examen, juntament amb altra gent de la UAB.

Val a dir, també, que dintre del pubillatge hi ha: pubillatge local, representació comarcal, intercomarcal i nacional. És un sistema de competició ascendent. El moment de la proclamació és molt emocionant, no tant per qui es proclamat si no per qui marxa, que és qui ha fet tota la tasca de seguiment durant tot l’any. La part més emotiva és la part de la gent que marxa, sobretot quan existeixen vincles més personals.

  • Quins aspectes positius i negatius apuntaríeu?

(+) És molt important la representació de la UAB al món del pubillatge, per la mateixa UAB i també pel pubillatge universitari.

(+) Tenim moltes ganes i no ens importa esforçar-nos en aquesta feina.

(-) Tenim molt feina per endavant, que a vegades pot tirar una mica enrere.

(-) De moment som molt pocs. És difícil fer difusió, hem d’aconseguir que totxs els hereus i pubilles que hi ha a la UAB s’impliquin.

  • Que li diríeu a algú per tal que participés amb vosaltres?

El pubillatge és un món atractiu. Descobreixes Catalunya i tots els pobles que la conformen, llocs i tradicions, que mai hauries pensat que existissin. Les relacions que fas són molt intenses i, a més, també hi ha l’ingredient de la festa. Tot el conjunt crea un espai de família que considerem molt interessant i divertit. La gent en realitat ho viu molt, ningú es penedeix d’endinsar-se al món del pubillatge.

En definitiva, dins del pubillatge hi ha la part cultural però també la quantitat d’amics que fas. T’obre molt els ulls. És una cosa que recomanem a tothom. Que ningú dubti en contactar amb nosaltres via correu electrònic!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s