#LaInstantània amb Societat Civil Catalana (SCC)

IMG_20160315_131028

Des de El Blog del Directori acomiadem la setmana amb una nova entrevista de #laInstantània. En aquesta ocasió parlem amb tres membres de Societat Civil Catalana UAB: el Gorka, estudiant del Grau en Ciències Polítiques i Dret; la Maria, que cursa Ciències Polítiques; i, el Jordi, que està fent la carrera de Dret.

  • Quan i com vàreu començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb Societat Civil Catalana?

Jordi: Anteriormente no había participado en ningún movimiento asociativo, pero desde el primer día que vine a la universidad me sorprendió el exceso de pintadas y según qué lemas, todos enfocados a una misma ideología, fue entonces cuando me vinculé con la asociación.

María: Sociedad Civil Catalana tiene un año y medio y yo estoy en ella desde que empezó la asociación, anteriormente no había estado en otros sitios .

Gorka: Yo hace un año y poco que estoy en Sociedad Civil Catalana, tampoco me había vinculado anteriormente con ningún colectivo.

  • Com funcioneu internament?

Jordi: Aquí a l’Autònoma hem utilitzat Societat Civil Catalana com a plataforma per a unir totes aquelles persones que tenen els nostres mateixos sentiments.

Tot va començar arran d’una sèrie de xerrades i converses amb amics i companys. En elles parlàvem de la necessitat d’una associació com SCC a l’Autònoma. Consideràvem i considerem que aquesta universitat, com tantes altres de Catalunya, no és neutra sinó que està polititzada per ideologies molt concretes. Dit això, després de llargues converses i xerrades, ens vam animar a començar aquest projecte.

María: Sociedad Civil Catalana está compuesta por una Junta Directiva, por socios y colaboradores. Da la casualidad que algunos miembros de Sociedad Civil catalana son profesores de la Autónoma. Un ejemplo es Rafa Arenas, que es el presidente de la asociación y Maribel Fernández que es profesora de comunicación y a su vez vocal de la asociación. En cuanto a los socios y colaboradores, se organizan en agrupaciones sectoriales y territoriales. Jóvenes de SCC en la UAB es una de las sectoriales de SCC de Cataluña.

  • Més concretament, doncs, quins són els objectius principals de l’associació?

María: El nostre objectiu és el de promoure, difondre i fomentar la cohesió i la convivència entre els estudiants de la UAB a través dels valors i principis de Societat Civil Catalana. Considerem que l’única forma d’aconseguir-ho és a través de tenir una universitat neutra, unes institucions neutres, amb altres paraules: una universitat de tots i per a tots.

  • Per a assolir aquest objectiu, quines activitats feu i quines teniu previstes pròximament?

Gorka: Todas las actividades estan enfocadas a promover los principios de respeto y de convivencia mutua. Que no tengamos que llegar a la universidad y verla con consignas politizadas. Para eso haremos diferentes campañas de difusión. Redactaremos un Manifiesto (ya lo tenemos medio hecho), para la defensa de una universidad para todos. Intentaremos recoger firmas, apoyo, y darnos a conocer. Intentaremos, también, hacer presentaciones de libros y charlas informativas sobre temas que nos puedan interesar a todos los jóvenes de la universidad. Siempre que nos sea posible, haremos actividades en la Plaza Cívica, y participaremos en otras actividades que se organicen para aportar nuestro grano de arena. Finalmente, también ayudaremos en causas benéficas.

  • Em podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i quins altres de més negatius us agradaria millorar?

Gorka:

(+) Pel que fa als positius. Som una agrupació transversal, acceptem a tothom, sigui de la ideologia que sigui si està d’acord amb els nostres valors i principis. Tothom es pot sentir còmode en la nostra agrupació. Ara bé, han d’estar d’acord amb la permanència de Catalunya dins d’Espanya i també amb els valors i principis d’igualtat, justícia, solidaritat, respecte i convivència. Amb les nostres accions no tenim la més mínima intenció de fer sentir una persona incomoda ni d’anar en contra de la pau i tranquil·litat de tota la comunitat educativa.

(-) En relació als aspectes negatius. Donades les característiques de l’associació tenim dificultats per arribar a la gent, a més a més, sabem que avui dia la gent no està massa interessada en la política. Hem de posar-nos les piles i ser conscients que cal intentar altres mètodes per captar l’interès de la gent. Sempre des dels principis que ja hem citat. Això passa, alhora, per establir una base sòlida en el col·lectiu, per organitzar-nos de la forma més eficaç i eficient possible. En definitiva, per crear una bona dinàmica de treball per aconseguir els nostres objectius.

  • Què li diríeu a algú per tal que vingués a SCC?

Jordi: La universidad es de todos y no solo de unos cuantos y para unos cuantos (ya sean dirigentes o estudiantes). Es por eso que animamos a todos aquellos que defienden esta idea a participar con nosotros. Todo aquel que esté harto de la falta de neutralidad de la universidad, que no se sienta a gusto al expresar sus opiniones, que las pintadas a menudo le parezcan una falta de respeto, que este incómodo con el sectarismo que promulgan ciertos sectores, etc., le invitamos sin duda a que colabore con nosotros.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s