#LaInstantània amb Students for Liberty UAB

IMG_20160218_130049

Aquesta setmana a #laInstantània entrevistem a dos membres del col·lectiu “Students for Liberty UAB”, l’Albert i el David, estudiants del grau d’economia.

  • Quanta gent forma part del vostre col·lectiu i com us organitzeu internament?

Som uns 40/45 socis sumant els membres de totes les universitats: UAB, UB, Pompeu Fabra, ESADE, etc.

Ens organitzem mitjançant les assemblees de socis, però, més concretament, hi ha una junta directiva amb un president, un tresorer i dues vocals.

D’altra banda tenim tres departaments: “Organització d’esdeveniments”, organitzem molts esdeveniments per arribar a la gent I atreure els liberals o convèncer una mica els que tinguin un pensament semblat al nostre; després hi ha el departament de “Màrqueting” que serveix per donar-nos a conèixer, a més d’ocupar-se del disseny de cartells, portar la pàgina web, les xarxes socials, fer i difondre vídeos dels esdeveniments, etc. Finalment, tenim el departament de “Recursos humans” que s’encarrega de tot allò que té relació amb els socis i d’organitzar els altres departaments.

  • Quan fa que formeu part de “Students for Liberty”? Havíeu format part d’altres associacions anteriorment?

No, és la primera vegada. Tot va començar llegint, sobre liberalisme, estudiant economia és un tema molt debatut. No obstant això, fins que no vam descobrir que existia una associació que defensava el liberalisme, com SFL, no vam començar a plantejar-nos entrar en el món de l’associacionisme.

David: Jo hi sóc des de maig de l’any passat, com a director de recursos humans.

Albert: Jo en sóc membre des de fa sis mesos.

  • Ens podríeu explicar quins són els objectius principals de l’associació?

Bàsicament, volem reivindicar el pensament de la llibertat individual, que s’ha entès com a  liberalisme, que inclou alhora un gran ventall de corrents.

  • Abans de continuar, doncs, què enteneu per “liberalisme”?

L’essència és que defensem la llibertat individual fins que interfereix amb la llibertat individual de l’altre. Aquest es l’únic límit. Aquesta idea s’expandeix a tots els aspectes de la vida: polític, econòmic, sanitat, educació…

La contraposició principal a la llibertat individual és l’Estat, al menys com nosaltres ho entenem: l’Estat exerceix una coacció contra la llibertat individual quan per exemple et lleva una part dels diners que tu guanyes (els impostos) i d’una manera autoritària escull en què has de gastar-los. Nosaltres defensem que el mercat administri d’una manera més eficient. És complicat de definir, sobretot perquè cadascú tindrà una definició diferent…

  • Així, els objectius principals són…?

De manera esquemàtica, podem dir que els objectius són els següents:

Difondre les idees principals del liberalisme en la seva vessant econòmica i civil; fomentar el debat al voltant de l’estat actual de la política econòmica i les llibertats civils; promoure l’activisme polític en l’àmbit universitari en defensa de la llibertat econòmica i civil de la ciutadania.

Nosaltres creiem que és una molt bona manera de pensar, i volem incentivar els estudiants a  introduir arguments, en el seu dia a dia i en l’àmbit acadèmic, que hi tinguin relació.

  • Quines activitats feu per arribar a assolir els objectius dels que parleu?

El nostre dia a dia es basa en organitzar cursos, exposicions i ponències.

El que acostumem a fer en general és proposar un tema d’actualitat, per exemple “la independència de Catalunya”, “el mercat d’òrgans”, “la maternitat subrogada”, etc. Llavors portem ponents experts en aquests camps, normalment de gran nivell mediàtic, i procurem enfocar la discussió tant des del punt de vista liberal com des d’altres mirades. Posem en contraposició aquests enfocaments i convidem a la gent a participar i a treure les seves pròpies conclusions, no donem res per descomptat.

Quins aspectes positius i negatius us agradaria millorar?

 (+) El fet de conèixer i poder trobar-te amb gent del mateix món estudiantil que pensa d’una manera semblant a la teva és un aspecte molt positiu, ja que els “liberals” som una minoria a Espanya. Tractem de sentir-nos còmodes.

(+) S’aprèn molt. Jo no en sabia ni la meitat del que sé ara. He tingut l’oportunitat de conèixer gent molt interessant gràcies a aquest col·lectiu, grans personalitats que hem pogut convidar a Barcelona i amb alguns dels quals hem fins i tot establert relacions d’amistat.  A més a més, el col·lectiu està compost per gent de totes les disciplines, no només econòmiques: podem trobar gent de dret, de física, biotecnologia… Això fa que puguem parlar de tot.

(-) És difícil atraure nova gent (no només al nostre col·lectiu, es tracta d’un tema generalitzat), i una vegada ho aconseguim, és difícil que col·laborin de manera activa, que s’impliquin de veritat. És un repte treure l’estudiantat de les aules.

(-) La gent que conforma el nostre col·lectiu és gent normalment bastant atrafegada i es fa difícil poder organitzar-nos tots per fer activitats “grosses”.

Què li diríeu a algú per tal que participés amb vosaltres?

Li diríem que si es considera liberal sempre serà benvingut a participar amb nosaltres, que vingui, l’informarem sobre com funciona l’associació i sobre tots els dubtes que pugui tenir. Acceptem tot tipus de liberals, no hi ha cap problema. Ara bé, des de recursos humans valorarem si la seva línea de pensament és compatible amb la nostra línea de pensament o no.

Quan busquem socis, els diem: si vols trobar una manera de pensar que d’alguna forma s’allunyi  del statu quo dominant a la societat, el liberalisme pot ser un bon principi!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s