#laInstantània amb Centaures de l’Autònoma

DSC_0044

Acomiadem la setmana amb #laInstantània sobre el col·lectiu Centaures de l’Autònoma, l’equip de rugby de la UAB. Llegiu què ens expliquen el Martí, estudiant de 4t d’Ambientals i la Irene, que cursa 3r de Veterinària!

  • Quan i com vàreu començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb Centaures de l’Autònoma?

Martí: Aquí a l’Autònoma també formo part d’un grup que es diu Ambient Crític. I al meu poble estic vinculat amb unes quantes associacions, com ara el Club de Rugby. Però actualment Centaures ocupa un lloc central ja que faig d’entrenador, fa quatre anys.

Irene: Durant un temps vaig estar amb el SEPC, més tard, em vaig vincular amb l’assemblea de veterinària i amb Centaures, des de fa tres anys.

  • Quanta gent constituïu el col·lectiu?; Com funcioneu internament?

Tot i que entrenem al SAF (a partir de pagar una quota de 43 euros, a no ser que ja siguis del SAF), el club de rugby de l’Autònoma és totalment autogestionat. Per tal de fer-ho possible el club es divideix en àrees, cada una amb un cap d’àrea, que s’encarrega d’unes tasques específiques. No obstant, n’hi ha quatre que som el que se’n diria “la cúpula” de l’equip. Actualment l’equip està format per unes 30/40 persones que assisteixen regularment als entrenaments, el nombre va variant però en funció del moment del curs. Aquest any, a diferència d’altres, hi ha més gent, a qui podem classificar en “veteranos”, “novatos de segon any” i “novatos de primer any”.

  • Quin és l’objectiu principal de Centaures?

Irene: L’objectiu principal és sobretot que la gent es diverteixi amb el rugby. Que aprenguin què és i el puguin practicar amb gust. El rugby és un esport força minoritari i és important donar-lo a conèixer, fer-lo créixer. Tanmateix, posem èmfasi en la modalitat femenina, que ha crescut molt en els últims anys, per tal que es reconegui que les noies també juguem a tot tipus d’esports.

Martí: Jo com a entrenador també busco que la gent que juga a la universitat quan surti d’aquí es federi en un equip de rugbi extern, que jugui a competicions regulars.

D’altra banda, també cal destacar l’amistat que es crea entre nosaltres, tot i que dins del camp siguem rivals fora és ben bé al contrari. Les festes de l’equip també són ben conegudes.

  • Pròximament, quines activitats/accions teniu previstes?

Irene: Més enllà dels entrenaments, que són dilluns i dimecres (de 18:00h a 20:00h), recentment hem anat de gira a Madrid. Actualment, estem jugant tres jornades oficials a l’any, una és ara. Després al maig anem a França a jugar un torneig internacional a nivell Europeu amb altres equips universitaris. També fem intercanvis amb la Universitat de Saragossa.

Martí: A la passada Festa Major de la UAB vam dur a terme el que se’n diu el “Torneig de la Ferradura”, venen totes les universitats de Catalunya a l’Autònoma, que és on s’organitza. També, durant la Setmana Saludable i Sant Jordi acostumem a organitzar activitats.

  • Em podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i quins altres us agradaria millorar?

(-/+) Jo no sóc entrenador professional, tot i que des de petit he jugat a rugby; així doncs el meu entrenament consisteix en ensenyar tot allò que sé. Si tinguéssim un entrenador de fora penso que potser esportivament seria millor. Això es deu a que l’equip sigui autogestionat. Tot i així, la part positiva, és que et permet tenir molta més llibertat d’ensenyament.

(+/-) Cada any hem anat creixent més, fins i tot tenim actualment moltíssima gent de fora. No obstant, són gent que va entrant i sortint quan acaba la carrera, i a vegades això ens deixa una mica sense poder saber què passarà el curs següent, per exemple, el Martí l’any que ve marxa, això implica que, en un primer moment, no tindrem entrenador/a.

(+/-) Cada any s’entrena el mateix. Aquesta realitat permet ensenyar a tot tipus de persones, les que ja en saben i les que no. No obstant, la part no tan positiva és que no pots avançar amb la gent que ja en sap molt. Ara bé, aquesta gent que no avança, però, acaba sent la gent que marxa a l’equip federat, que, en realitat, també és una mica el que volem.

  • Breument, què li diríeu a algú per tal que vingués a Centaures?

Que vinguin a provar el rugby i que després decideixin si els agrada o no. Som un grup tant per a principiants com per a gent que coneix aquest esport i vol gaudir de l’experiència del rugbi universitari. Nosaltres creiem que si t’agrada el rugby t’agrada molt però que si no t’agrada no t’agrada gens, ara bé, per saber-ho cal venir a provar-ho!

Centaures entrenem molt, però també ens divertim molt. Fem equip en tots els sentits! Així que… que no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres via Facebook!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s