#laInstantània amb Ganàpies

DSC_0111

Aquesta setmana a #laInstantània tenim un dels col·lectius més coneguts i estimats de l’Autònoma. Sí, són la colla castellera Ganàpies de la UAB. La Laura, estudiant de Biologia Ambiental i presidenta de Ganàpies, i l’Àlex, que cursa el grau en Economia i ocupa el lloc de cap de colla, ens contesten algunes preguntes rellevants per tal de poder conèixer millor aquest col·lectiu!

  • Quan i com vàreu començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb Ganàpies de la UAB?

Àlex: Potser Ganàpies és un col·lectiu una mica diferent respecte a d’altres. Hi ha dos tipus de persones, les que ja fan castells, i saben que hi ha una colla aquí, i entren a la universitat i s’hi apunten, i els que entren des de zero, perquè volen conèixer gent, per exemple. En el meu cas, jo ja era casteller, i vaig venir perquè, a part de tenir-hi algun amic, volia venir a fer castells.

Laura: En el meu cas, jo no era castellera, però com que estudio a la Facultat de Ciències i assajaven a la gespa… doncs simplement passant, un dia m’hi vaig apuntar.

  • Quanta gent constituïu el col·lectiu?; Com funcioneu internament?

Nosaltres estem molt organitzats. Tenim una junta, amb una presidenta i tot el seu equip, i tenim, també, l’equip tècnic, amb un cap de colla i tot l’equip, que coordinen els assajos. Després hi han les persones que participen activament a assajos, festes, etc., que calculem que són unes 150 persones. Aquests últims anys hem tingut un “boom” de gent. Cosa que ens encanta.

  • Quin és l’objectiu principal de Ganàpies?

Àlex: Té molts objectius. Suposo que el principal és conèixer gent i passar-s’ho bé, matar les hores que no tens res a fer, o que sí que tens coses a fer, però no les fas perquè no estàs prou motivat… Sobretot conèixer gent i passar l’estona, a banda de fer castells, és primordial.

Laura: Realment… els castells són l’excusa per conèixer gent d’altres facultats, i participar de la vida a l’Autònoma. No som una colla castellera per fer únicament castells… Sinó per sentir-nos una mica més integrats a la universitat.

  • Pròximament, quines activitats/accions teniu previstes?

Àlex: Aquest curs hem participat a la FM UAB. A nivell d’actuació castellera, vam fer un pas endavant, vam aconseguir un pilar de sis amb folre, que no l’havíem fet mai. I, a banda de l’actuació, també vam participar de la festa, a la barra.

Laura: Teníem paradeta, i aquest any ha estat diferent… Normalment érem conscients que si nosaltres muntàvem una paradeta a la UAB, qui vindria serien els propis membres de la colla i els quatre amics. I aquest any hi havia molta gent que venia a la nostra paradeta, que no tenia res a veure amb el món casteller. En aquest sentit va ser molt positiu, perquè ens vam adonar que a poc a poc ens anem obrint més a tothom, vulgui fer castells, o no.

Pel que fa a les properes activitats… Ara comencem les diades castelleres universitàries. Aquí a la UAB, que és la nostra, és el 3 de desembre, i venen els Passerells del Tecno Campus de Mataró, els Engrescats de la URL, i els Grillats de Castelldefels, que són tres altres colles castelleres universitàries. És una actuació que fem per compartir els castells, que són l’afició que tenim en comú amb les altres universitats, però també la fem perquè la gent de l’Autònoma ens conegui i pugui apropar-se més al món casteller.

  • Em podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i quins altres us agradaria que milloressin?

(-) Doncs, resulta que som a la universitat, on es ve principalment a estudiar, això fa que no se’ns faciliti poder participar en aquest tipus de col·lectius. Per exemple, si tenim algun assaig important o diada, normalment no ens faciliten la modificació d’horaris. El que acaba passant és que depèn absolutament del professor.

(-) Actualment hi ha molts més col·lectius, abans destacàvem més.

(+) La gent que coneixes, et fas amb moltes persones que en altres situacions no coneixeries. Per a nosaltres és un dels motius per venir a la universitat i, també, a classe. Acaba sent el millor de la universitat.

(+) Els valors de la colla Ganàpies, que acostumen a ser els compartits amb altres colles i passen per remarcar que tots junts aconseguim reptes. Aquests valors uneixen a les persones del col·lectiu d’una manera diferent, particular, encara que ni millor ni pitjor que les dels altres col·lectius.

  • Breument, què li diríeu a algú per tal que vingués amb Ganàpies?

Vine i prova-ho, perquè t’hi quedaràs! Nosaltres serà el que esperarem! Que vinguin, ho provin i vegin l’ambient que hi ha, sàpiguen o no fer castells. La gent se t’apropa, et vol conèixer a tu, et vol ensenyar a fer castells. La gent vol fer amics a Ganàpies i és un col·lectiu on la gent és molt oberta, amb un sol assaig ho notes.

Tenim ganes que la universitat ens vegi com un col·lectiu obert a participar en totes les activitats de la universitat i això ho volem seguir fent sempre que ens ho proposin! Així com, també, ens encanta col·laborar amb altres col·lectius i en general amb tothom qui ho vulgui!

Dimarts i dijous de 13 h a 15 h ens podreu trobar a la gespa de ciències! I també podreu trobar-nos al Facebook!

Hi ha un comentari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s