#laInstantània amb Mentens

DSC_0021

Aquesta setmana us presentem un nou col·lectiu de elDirectori. S’anomenen Mentens i venen amb moltes ganes d’ensenyar i d’aprendre. A continuació, la Cristina, l’Ivan, l’Elisa i el Robert (quatre estudiants de tercer curs de Nanociència i Nanotecnologia de la UAB) ens explicaran una mica com funcionen com a grup.

  • Quan i com vàreu començar a participar en el món associatiu i, concretament, amb Mentens?

Tots hem estat vinculats a altres associacions des de fa temps, però d’una manera més “superficial”, la diferència és que amb el grup Mentens ho hem fet pel nostre propi peu, ja que ha estat un col·lectiu creat i impulsat per nosaltres.

El col·lectiu sorgeix d’un grup d’amics de classe, amb la finalitat de millorar les habilitats d’expressió en públic ja que era una qüestió que ens preocupava. Vam veure que era un projecte molt interessant i que el que ens calia era fer-lo oficial, portar-lo més enllà de les nostres vides personals. Volíem arribar a més gent, però també ens serviria per implicar-nos seriosament i no perdre l’impuls del principi, mantenir la força.

  • Quanta gent constituïu el col·lectiu?; Com funcioneu internament?

Actualment el col·lectiu el conformem onze persones, però nosaltres quatre ens definim com un nucli.

  • Quin és l’objectiu principal del vostre col·lectiu?

Elisa: La primera paraula creiem que és comunicació. Ens vam adonar que una de les carències que tenim les persones en general a l’hora de transmetre missatges és que ens costa molt utilitzar bé les paraules i també utilitzar correctament el llenguatge no verbal. Tan a nivell de formació personal com laboral són aspectes rellevants a tractar.

Ivan: L’idea és poder comunicar-nos de manera correcta a tots els nivells.

Cristina: Es tracta de fixar-se en tots els aspectes de la comunicació tan el del discurs, com el de la ponència, etc.

Elisa: D’altra banda, no es tracta només d’aprendre a comunicar sinó d’entendre com es comunica la gent, és a dir, tot allò que té a veure amb la psicologia del llenguatge. Creiem que la comunicació està a tot arreu i s’expandeix a totes les àrees de la nostra vida.

Robert: A nosaltres com que fem una carrera de ciències aquestes qüestions no ens les posen com a primordials, però, en el nostre dia a dia, ho hem trobat molt necessari ja que fins i tot per una conversa quotidiana pots necessitar d’aquestes eines i aprenentatges.

Des de la base i de manera col·lectiva, encara que no en tinguem molta idea, volem arribar a generar aquest coneixement que en certa manera cadascú se l’adapta a les seves necessitats i interessos. És a dir, no es tracta d’imposar una única manera de fer, sinó de trobar diverses maneres per poder arribar a assolir el propòsit de la bona comunicació.

Ivan: Anar a xerrades i a classes que tractin aquesta temàtica és una de les potes importants del grup, ja que la formació resulta sempre necessària, no obstant, el que més ens interessa és provar coses noves, tenir un espai perquè cadascú pugui experimentar com se sent còmode quan ha de fer, per exemple, una exposició oral. La qüestió és assajar, errar, agafar-ne les coses bones i treure’n les dolentes.

  • Pròximament, quines activitats/accions teniu previstes?

Cristina: Com ja hem dit, una de les funcions del col·lectiu és la de localitzar i poder organitzar-nos per assistir a totes les ponències (conferències, xerrades, cursos, etc), que estiguin vinculades amb el món de la comunicació. Per exemple, a les darreres xerrades a les que vam assistir tractaven les estratègies de màrketing, de com vendre un producte. Nosaltres, tot i que no estiguem especialitzats en aquest camp, vam agafar d’aquí les eines que creiem que ens podrien servir. I, així, anem fent una espècie de “carpeta de recursos”.

També, cada setmana (a vegades cada dues, depenent de la disponibilitat), fem una exposició entre nosaltres, de manera que puguem autoavaluar-nos i compartir estratègies.

Robert: Consisteix en que alguns de nosaltres ens preparem una exposició, del tipus i la temàtica que es vulgui, la gràcia és anar canviant ja que hem de ser capaços de defensar qualsevol cosa. Un cop es fa l’exposició, que dura entorn uns deu minuts amb l’opció de ser gravats o no, en valorem entre tots els aspectes positius i negatius. L’objectiu és millorar, no només la persona que exposa sinó totes les que hi hem assistit.

Ivan: El nostre mètode d’aprenentatge es resumeix en una frase: suplir les carències expressives d’uns amb les habilitats dels altres.

Elisa: Una de les últimes coses que hem fet és donar-nos a conèixer a la Festa Major de l’Autònoma on vam voler posar una barra. I, pròximament assistirem al II Festival de Jornades de Filosofia de Barcelona. La idea és que cadascú vagi proposant activitats sobre la marxa, tot i que no cal que hi assistim tots.

  • Em podríeu dir alguns aspectes positius de la vostra experiència associativa i quins altres us agradaria que milloressin?

(+) El mètode d’aprenentatge. Compartim i creem coneixement col·lectiu. Estem fent un trencament amb el que s’esperaria de nosaltres. Som estudiants de la universitat de ciències i duem a terme un projecte d’humanitats des d’un mètode d’aprenentatge gens jeràrquic, com seria el clàssic “professor/alumne”. Sortim dels patrons clàssics d’ensenyança i treballem més a nivell de taller. També perquè no volem patrons estrictes, plantilles preelaborades, que no serveixen, ja que no les arribes a interioritzar.

(+) Ens enriquim a molts nivells, no únicament aprenem a comunicar sinó que també ens interessem per investigar sobre temes que ens interessen i que en altres contextos no ens deixarien estudiar. Tanmateix, som un col·lectiu que es relaciona directament amb la cultura, per exemple amb el teatre.

(-) Som un col·lectiu molt nou. Estem encara en el procés crear les bases i assentar-les.

(-) No som experts, no som un col·lectiu de gent experta, però tenim moltes ganes d’aprendre i d’apoderar-nos.

  • Breument, què li diríeu a algú per tal que col·laborés amb Mentens?

La pregunta que llencem és, et saps comunicar? Creus que podries millorar? Fem una crida perquè la gent provi si amb nosaltres es sent a gust. Saber comunicar és la base de qualsevol persona que viu envoltada de gent. Podem tenir idees meravelloses però si no les sabem comunicar… acaben morint.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s