#lamoviola amb ESN
ESN són les sigles d’Erasmus Student Network, l’associació que té com a objectiu acollir els estudiants internacionals de la UAB. S’encarreguen entre d’altres coses de facilitar els tràmits, acollir-los a la ciutat de Barcelona i submergir-los tant de la ciutat com de la cultura catalana.
Com a associació estan presents en més de 430 institucions d’ensenyament superior a 37 països diferents. Compten amb més de 13.500 membres actius que reben ajuda d’altres col·laboradors que s’encarreguen d’ajudar als estudiants internacionals. Així doncs, ESN està format per uns 29.000 joves que cada any ajuden al voltant d’uns 180.000 estudiants internacionals.
Entre els seus objectius destaca la voluntat de crear un entorn educatiu flexible on hi hagi més mobilitat. A més, proporcionen una experiència intercultural a aquells estudiants que no poden passar un període a l’estranger, una experiència d’internacionalització a casa.
Per més informació segui-los a Facebook, Twitter i Instagram, visiteu la seva pàgina web o contacteu amb ells via correu electrònic.
#lamoviola amb Gamers UAB
Gamers UAB, un col·lectiu reviscut aquest curs lectiu gràcies a l’empenta i les ganes d’un grup d’estudiants de l’Escola d’Enginyeria, és el protagonista de la moviola d’aquesta setmana. Gamers UAB és una associació creada per a donar un espai a la comunitat d’amants dels videojocs a l’Autònoma. El grup és un lloc on divertir-se, aprendre i treballar per a eliminar els estigmes i els estereotips associats al col·lectiu gamer.
L’objectiu principal del col·lectiu és construir una comunitat que tingui com a nexe els videojocs, independentment de què interessi a cada membre: si t’agrada veure’ls, si t’agrada jugar-hi, si t’agrada la història, si t’agraden els gràfics, etc. D’altra banda, també volen formar els membres en camps com ara el desenvolupament bàsic de videojocs, que és, precisament, un taller que tenen pendent. A més, han pensat a portar ponents d’empreses del sector. Bàsicament, pretenen difondre informació sobre diferents àmbits dels videojocs i que el missatge arribi a tota la universitat.
Per més informació, seguiu-los al Facebook, Twitter, visiteu la seva pàgina web o contacteu amb ells via correu electrònic.
#lamoviola amb Books Up UAB
Reprenem la Moviola per a seguir coneixent una mica més els col·lectius que participen en la nostra universitat. En aquesta ocasió s’asseuen al sofà del Centre de Recursos l’Èlia, la Clàudia, la Valentina, la Marta i l’Ari —membres de Books Up—, que ens explicaran de primera mà l’experiència de formar part del col·lectiu.
Books Up és una associació sense ànim de lucre que treballa per un objectiu ben senzill: portar llibres a indrets on en falten. L’associació va arribar a principis d’aquest curs a l’Autònoma gràcies a la iniciativa d’alguns dels seus membres, quan tot just començaven els estudis a la universitat. Dins del campus, tenen instal·lades una sèrie de caixes de recollida de llibres a les biblioteques. Allà s’hi poden deixar llibres i material escolar en anglès, que després s’envien a Cambodja, el Vietnam, l’Índia i Indonèsia.
Aquesta organització va néixer al Maresme, quan la noia que va engegar el projecte va tornar d’un viatge al sud-est asiàtic amb la idea d’enviar una caixa de llibres a les escoles d’aquelles regions, on va veure que en faltaven. Finalment, la iniciativa es va consolidar en associació i ara treballa en xarxa per a seguir proveint les escoles amb manca de recursos.
Si voleu més informació, no dubteu a visitar el seu lloc web, contactar amb ells a través del correu electrònic o seguir-los a Facebook, Twitter i Instagram.
#lamoviola amb OTAKUAB
La moviola d’aquesta setmana la protagonitza Otakuab, l’associació d’estudiants d’oci i cultura nipona. El seu objectiu és difondre el manga (còmic japonès) i l’anime (animació japonesa) per tal de donar a conèixer una de les aportacions internacionalment més conegudes de la cultura asiàtica (principalment la japonesa). Més enllà del pla educatiu, la principal raó de ser del col·lectiu és l’oci i les relacions que es teixeixen i els espais que es poden construir entre persones amb gustos afins.
Tal com ja ens van comentar a laInstantània “cada vegada hi ha més gent interessada en el Manga. El públic és més variat, diferent, potser perquè s’està comercialitzant. Es pot aprendre molt de l’Anime, culturalment parlant, per exemple, sovint hi ha referències literàries i històriques. Permet un accés a la cultura d’una manera que t’entusiasma. El Manga no és només “Dragon Ball”. El Manga pot augmentar la teva capacitat d’autocrítica. Hem de combatre els estereotips”.
OtakUAB s’ofereix a tota aquella gent que han vist una sèrie Manga a la infància o en l’actualitat i els ha quedat curiositat i ganes de seguir coneixent-ho, també pels que són fans incondicionals o per aquells que encara no ho coneixen i els crida l’atenció.
Per més informació, seguiu la seva pàgina de Facebook, Twitter, visiteu la seva pàgina web o contacteu via mail.
***
#lamoviola amb Bastoners de la UAB
La moviola d’aquesta setmana la protagonitzen els Bastoners de la UAB, el col·lectiu que practica el ball de bastons al campus de l’Autònoma. En paraules dels seus membres, “Bastoners UAB és fer cultura popular mentre es balla i s’està en família amb amics i amigues”.
Tal com ja ens van explicar a laInstantània, “l’origen del ball de bastons té una gran història darrere. Hi ha diverses teories, una d’elles és la que afirma que el ball ve de la prehistòria i que formava part dels ritus per a la fertilitat; una altra diu que data de l’època grega i que d’aquí ve el blanc del vestit tradicional; l’última diu que el seu origen és l’evolució del ball d’espases. Tot i així, parlem del context de Catalunya, perquè som conscients que és un ball que es fa a molts llocs del món.”
Història a part, “el ball de bastons ens aporta companyonia i treball en equip”, explica l’Aida. Més enllà de les relacions interpersonals que es teixeixen també es fa país, assenyala l’Adrián: “fas cultura popular i, per tant, no et quedes només a la universitat amb gent d’altres facultats sinó que vas a fora, a altres pobles i ciutats que et conviden a les seves festes.”
Per a més informació, seguiu el seu perfil de Facebook, Instagram o contacteu amb ells a través del correu electrònic.
***
#lamoviola amb Pubillatge UAB
A la moviola d’aquesta setmana us presentem a Pubillatge UAB, el col·lectiu que té l’objectiu de fomentar i promoure la cultura catalana mitjançant la figura de la pubilla i l’hereu com a representants de l’estudiantat de la UAB.
Tal com ja ens va explicar en Daniel – un dels membres del col·lectiu – a laInstantània, “l’objectiu general del pubillatge és portar una representació d’un poble a altres pobles, quan hi ha una festa major o altres actes. Es reivindiquen, així, certes tradicions locals dels pobles, i com que hi ha representació de molts, les tradicions locals acaben arribant a tot el país”.
El pubillatge doncs, consisteix a fomentar la cultura i transmetre-la. I tot i que la UAB no és un poble i no compta amb tradicions de tres segles, tal com afirmava el Juan José, “la universitat és cultura”.
Per més informació contacta’ls a través del seu correu electrònic o segueix-los al Facebook.
***
#lamoviola amb el grup de swing de la UAB
Swing UAB és un col·lectiu de dansa de l’Autònoma que imparteix classes d’iniciació al swing i organitza sortides per ballar els caps de setmana. Tal com explicava l’Ignasi a laInstantània “l’objectiu és que el Swing arribi a molta gent. Tot i que sabem que no a tothom li agrada, tenim el convenciment que és un ball molt atractiu i divertit tant per practicar-lo com per veure’l. Així, totes aquelles persones que pensin/sentin com nosaltres, o tinguin una mínima curiositat, amb el nostre col·lectiu poden apropar-s’hi, provar-ho”.
El seu objectiu com a col·lectiu és existir en el temps com a grup estable per poder fer balls regularment, i que la gent que estudia a la UAB i no disposa de massa temps, en comptes d’anar a Barcelona pugui anar-hi a aprendre i practicar el ball, amb la intenció, també, de desconnectar una estona. A Swing UAB donen classes d’iniciació al swing per un preu molt simbòlic de 5 euros i tot i que els membres integrants no són professors professionals, aquests es plantegen les classes no com un lloc d’esbarjo sinó com un espai on seguir aprenent i millorant tot creant un ambient acollidor i de confiança.
El col·lectiu està dirigit a tothom. Tant per la gent que ja sap ballar Swing, com per aquella que no ho ha provat mai. Si ja en saps, tens un grup on anar a ballar i conèixer gent. Si no, tens l’oportunitat de fer-ho.
Per més informació seguiu les seves activitats al calendari del blogdeldirectori, al Facbook de swing UAB o visiteu el seu web.
***
#lamoviola amb l’Associació el Musell
A la moviola d’aquesta setmana, la Pilar, membre i presidenta de l’associació El Musell, ens explica el perquè del col·lectiu. Tal com exposa, el seu objectiu com a associació és “protegir els animals a través de la sensibilització, la informació i l’educació de les persones”.
El Musell treballa, doncs, per a aconseguir l’erradicació de l’abandonament d’animals i la promoció de la seva adopció i esterilització. La protecció dels animals es realitza a través de campanyes de sensibilització, assessorament, denúncia, informació i educació de les persones. Així, El Musell fomenta el respecte vers la resta dels éssers vius per a evitar els abandonaments, maltractaments, tortures, captures i venda dels animals per un mer interès propi o econòmic, alhora que impulsa l’educació en positiu, l’adopció, l’esterilització, l’eliminació del comerç d’animals i la seva utilització amb ànim de lucre.
Per a més informació, visiteu el seu lloc web, seguiu-los a Facebook, Twitter i Instagram o contacteu-hi directament a través del correu electrònic.
**
#lamoviola amb el Grup de Meditació Cristiana
El Grup de Meditació Cristiana es va fundar ara fa set cursos amb la voluntat d’oferir un espai de reflexió, un moment de pausa i de recolliment al campus. El col·lectiu defensa la necessitat de la no-acció dins del teixit associacionista i a la vida en general, i reclama la construcció d’espais de silenci per a poder sedimentar l’experiència de totes aquelles activitats que ens ocupen els dies.
La comunitat espiritual que continua el llegat del monjo benedictí John Main, ensenyant a meditar i prosseguint la seva obra de restaurar la dimensió contemplativa de la vida. La comunitat és un “monestir sense parets” obert a tothom, és una família de diverses comunitats presents a més de cent països del món, i el seu fonament espiritual el formen els grups de meditació que a nivell locales reuneixen setmanalment. La comunitat és ecumènica amb l’esperit de servir la unitat universal a través del diàleg amb les diverses esglésies cristianes i amb les altres religions i tradicions de saviesa.
Tal com explica en Marco la importància de meditar passa per “no deixar de banda altres dimensions de la persona com és el cultivar el silenci, ser una persona desinteressada desagocentrada, no tan aferrada a les necessitats del dia a dia” La meditació, conclou, “ajuda a cultivar aquest silenci, la interioritat que és molt necessària en la vida en general”.
Podeu assistir a les sessions de meditació cada dimarts de les 13:45 h a les 14:45 h al Centre de Recursos per a Col·lectius.
Per més informació visita la seva web o contacta via correu electrònic.
**
#lamoviola amb l’Associació d’estudiants xinesos
Després del merescut descans és hora de reprendre l’activitat. Un cop acomiadades les vacances de nadal, tornem amb un nou capítol de La moviola, aquest cop protagonitzada per l’Associación de Estudiantes Chinos de la UAB, el col·lectiu universitari que treballa per a establir un pont de connexió entre els estudiants xinesos i l’Autònoma. A través de l’organització d’activitats l’associació busca crear espais on compartir cultura i tradicions que enriqueixin l’experiència de la convivència. D’altra banda, el col·lectiu també és un punt de trobada per a tots aquells estudiants xinesos que tot just arriben a la Universitat i busquen un espai on compartir dubtes i vivències. Tal com diu en Bo Zhu, el seu president, l’associació pot ser la teva família.
***
#lamoviola amb CRUAB
Divendres passat, CRUAB, el grup de rol de l’Autònoma, va celebrar les últimes nits lúdiques d’enguany. Per a tots aquells que no vau poder assistir-hi, amb la Moviola d’aquesta setmana us volem animar a que no us perdeu la propera edició.
En aquesta ocasió, el Martí, l’Aleix i el Dani ens expliquen la seva experiència com a membres del col·lectiu, allò que han après i els avantatges de participar-hi. “He après dinàmiques d’equip i a compenetra-me amb altres persones“, comenta el Dani. De la seva experiència, el Martí destaca la gran quantitat i diversitat de gent que ha tingut l’oportunitat de conèixer: “Al col·lectiu coneixes un piló de gent. Hi ha gent de tota la Universitat, de totes les facultats, de fora perquè ja treballa, d’altres universitats, etc.”
A laInstantània, el Dani i l’Eric ja ens van explicar els principis i objectius del col·lectiu: principalment enriquir-se, difondre i donar a conèixer tot allò que té a veure amb l’oci alternatiu. Tal com ens explicava el Dani, “els jocs de rol i de rol en viu, els jocs de taula i de cartes, entre d’altres, són els protagonistes però partim de la base que, darrere de totes aquestes activitats, hi ha continguts pedagògics i educatius per transmetre a la gent que hi estigui interessada”. Diversió i formació són les dues vessants del col·lectiu.
Per a més informació, podeu seguir-los al Facebook i al Twitter, podeu visitar-ne el lloc web o contactar-los a través de l’adreça de correu electrònic.
***
#lamoviola amb Ganàpies
S’acosta la diada castellera d’hivern i, per anar escalfant motors, els Ganàpies protagonitzen la moviola d’aquesta setmana.
Els Ganàpies de la UAB neixen el 1995 i es converteixen en la primera colla castellera universitària. La colla té com a objectiu la pràctica i la difusió del folklore i la cultura catalana a través del món dels castells. Són ben conegudes les seves diades castelleres i les celebracions que realitzen per a tota la comunitat universitària, així com els seus tornejos de botifarra.
A laInstantània, l’Àlex i la Laura ens explicaven que l‘objectiu principal del col·lectiu és passar-s’ho bé. “La colla et permet conèixer gent d’altres carreres i facultats que d’una altra manera no t’hauries trobat”. Però més enllà de la companyonia i la xarxa de relacions que es teixeix entre assajos, diades i festes, la colla recalca la importància dels seus valors. “Els valors de Ganàpies, que acostumen a ser compartits amb altres colles, remarquen que tots junts aconseguim reptes. Aquests valors uneixen les persones del col·lectiu d’una manera diferent, particular, encara que ni millor ni pitjor que en altres col·lectius.”
Pocs dies abans de la diada, l’Eduard, l’Helena, l’Elena i la Marta ens expliquen la seva experiència ganàpia.
Si voleu participar-hi, consulteu el programa d’assajos al calendari dels col·lectius. Per a més informació, seguiu-los al Facebook, Twitter o contacteu-hi per correu electrònic.
***
#lamoviola amb Resilients
Una moviola més, aquest cop amb Resilients, l’associació universitària que durant anys va treballar amb l’objectiu de convertir-se en un punt de trobada, suport i referència de les persones amb diversitat funcional. Tot i que avui ja no estan actius, el campus no oblida la seva lluita.
El col·lectiu va neixer amb la intenció de lligar llaços i construir xarxes entre persones amb diversitat funcional i persones que no tenen cap dificultat reconeguda. Davant d’una realitat associativa que sovint només posa l’accent en la incorporació del col·lectiu al món laboral, els estudiants fundadors van creure primordial la creació d’un espai on teixir relacions de suport, amistat, acompanyament i ajuda.
En aquest sentit, el campus universitari oferia un reflex en miniatura de la societat en general, un escenari ideal on aprendre mentre compartien la manera en què percebem el món. L’objectiu final de l’entitat fou, doncs, promoure l’eliminació de barreres físiques, psicològiques i socials de la nostra societat per tal de construir un món més inclusiu.
Per a més informació, encara els podeu seguir al Facebook i a Twitter.
***
#lamoviola amb UAB Quidditch Club
Una setmana més, una moviola més. Avui toca presentar l’equip UAB Quidditch Club- Autonoma‘s Ashwinders, el primer (i de moment únic) equip de Quidditch universitari present a l’Estat espanyol. Tot i que és un dels col·lectius més joves, el col·lectiu va néixer ara fa més d’un any per iniciativa d’un estudiant de l’Autònoma: el Marc Alcalà.
El quidditch és un esport, encara no reconegut oficialment, que va néixer el 2005 als Estats Units i que a poc a poc s’ha anat consolidant arreu d’Europa. És l’adaptació de l’esport fantàstic que es juga a la saga literària Harry Potter i, per aquesta raó, es caracteritza per la utilització d’elements propis dels llibres. Així, els jugadors es col·loquen una escombra entre les cames per tal de simular al màxim les condicions del joc a la ficció i utilitzen pilotes diferents: una que serveix per a eliminar els jugadors contraris i una per a marcar els punts a les anelles. Igualment, també participa en el joc un jugador que no pertany a cap dels dos equips i que té la funció d’snitch daurada. Aquest jugador va vestit de groc i porta un mitjó amb una pilota a dins com a cua. El partit finalitza quan un dels dos equips enxampa el mitjó.
El quidditch té un reglament internacional que es caracteritza per garantir la igualtat al camp en relació amb el gènere. Així, és obligatori que cada equip, format per 7 jugadors, no en tingui més de 4 del mateix gènere dins del camp. És important destacar que el gènere amb el qual un jugador se senti identificat és independent del seu sexe físic. En aquest sentit, el quidditch és un dels esports pioners a garantir la igualtat per a les dones i per al col·lectiu LGTBI.
L’equip es reuneix el dijous de 17:00 h a 19:30 h al camp de futbol que hi ha tot pujant les escales de la terrassa del bar dels FGC. Per a més informació, no dubteu a posar-vos en contacte amb ells a través del Facebook o el correu electrònic.
***
#lamoviola amb Sin vergüenza
Comencem el compte enrere per la Festa Major de l’Autònoma i amb motiu del leitmotive d’enguany, “Fora la LGTBIfòbia de la UAB, Sinver protagonitza #lamoviola d’aquesta setmana. L’Associació Universitària Sin Vergüenza és l’associació de joves estudiants lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals (LGBTI) i de qualsevol condició i orientació que constitueixen una comunitat diversa, de caràcter identitari per a aquelles persones amb sexualitats o identitats no-normatives.
Des de la delegació de la UAB, i com una lluita que constitueix la raó de ser de l’associació, es treballa per a seguir avançant en la conquesta de drets, visibilització i empoderament de les persones de la comunitat LGTBI.
L’associació s’articula entorn de tres eixos vertebradors; una funció social que busca oferir un espai on relacionar-se amb altres joves LGBTI i persones afins, un espai pedagògic on poder debatre, reflexionar i informar sobre la realitat del col·lectiu i per últim una intenció reivindicativa que lluita a través de l’activisme.
La història de l’associació es remunta a l’any 1995, quan un grup d’estudiants que pertanyien a la branca jove de la Coordinadora Gai-Lesbiana (CGL), davant d’un sentiment de mancança d’espais propis a les universitats, van decidir crear el Moviment d’Estudiants Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals Sin Vergüenza. Aquest grup va acabar convertint-se en l’Associació Universitària Sin Vergüenza, que ha passat de generació en generació d’estudiants. Des de llavors, el Sinver ha mantingut una presència activa a les universitats catalanes. Entre elles, la nostra.
***
#lamoviola amb AIESEC
Estrenem #lamoviola amb AIESEC, una associació d’estudiants que té l’objectiu de facilitar que els seus membres complementin la formació acadèmica a través de programes internacionals d’intercanvi.
AIESEC és una organització internacional que compta amb més de 70.000 membres actius arreu del món. Tenen presència en més de 2.400 universitats repartides en 128 països i territoris. A Espanya compten amb 10 comitès entre el que sumen un total de 200 membres d’entre 18 i 30 anys.
Ofereixen tres principals tipus d’intercanvis internacionals. El Global Talent, dirigit a graduats, consisteix en pràctiques remunerades d’una durada d’entre tres i divuit mesos. El Global Citizen ofereix programes de voluntariat d’entre quatre i dotze setmanes per a estudiants i no estudiants d’entre 18 i 30 anys. I, finalment, el Global Enterpreneur, pràctiques a startups de vuit setmanes dirigides específicament a estudiants.
En Víctor, membre del col·lectiu, ens apropa així al col·lectiu AIESEC: “T’obre la visió sobre com és el món, totes les connexions que tenim i tot el que podem fer”.
Per més informació podeu visitar el seu lloc web, el seu Facebook o contactar directament a través del seu mail de contacte.